Borgerliga oppositionspartiet Venstre åter störst i ny dansk mätning

11 juli 2014 17:47 | Politik | Kommentering avstängd

Det ledande oppositionspartiet Venstre återhämtar sig förvånansvärt snabbt från de opinionsmässiga brakförluster dess partiledare förorsakade. I den senaste opinionsmätningen från Wilke är Venstre med 22,7 procent (21,9 procent i Berlingske Barometer) åter största parti. Men fortfarande är det en bra bit kvar till partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Socialdemokratiet har med 21,6 procent (22,3 procent i barometern) halkat ner på andra plats, så det är en bit kvar till partiets valresultat 2011, 24,8 procent. Mediaspekulationerna om nytt toppjobb i EU för partiledaren Helle Thorning-Schmidt fortsätter.

Det högerpopulistiska Dansk Folkeparti har med, i den här mätningen, 20,4 procent (20,5 procent i barometern) parkerat sig på sin nya höga nivå, långt över valresultatet 2011, 9,2 procent.

De två återstående borgerliga partierna har inte lyckats växa nämnvärt på Venstres bekostnad.

Konservative Folkeparti får i den aktuella mätningen stöd av 4,8 procent (5,1 i barometern) och ligger därmed på ungefär samma nivå som i 2011 års val, 4,9 procent.

Aningen ovanför valresultatet 2011, 5,0 procent, ligger Liberal Alliance, som både i mätningen från Wilke och i barometergenomsnittet ligger på 5,3 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, vänsterliberala Radikale Venstre, låg länge i mätningarna under sitt valresultat 2011, 9,1 procent, men hamnar nu i barometergenomsnittet just på det talet och i Wilkes aktuella undersökning på 9,0 procent.

Socialistisk Folkeparti, som lämnade den här regeringen, får i den aktuella mätningen 6,0 procent (6,4 procent i barometern), vilket fortfarande är en bra bit under partiets valresultat 2011, 9,2 procent.

Och dess konkurrent om vänsterrösterna, rödgröna och feministiska Enhedslisten, är med 9,6 procent i undersökiningen från Wilke (9,0 procent i barometern) fortsatt större än SF, större också än det var i folketingsvalet 2011, 6,7 proent.

Sommar i P1 med Sofia Helin

11 juli 2014 17:08 | Media, Musik | 6 kommentarer

Sofia Helin är som skådespelerska tämligen obekant för mig. Jag har visserligen sett en smula av ”Bron”, men skådespelarna och deras namn fastnade aldrig vid de här tillfällena.

Hennes förhållande till Gud intresserar mig inte, och hennes märkliga förhållande till sin psykiskt sjuka farmor plus hennes egna återkommande depressioner skulle möjligen vara mer intressanta för min son, som är psykolog.

Ja, jag hade för första gången i sommar svårt för ett Sommar-program.

Musiken hon hade valt innehöll åtminstone några artister och grupper som jag har ett förhållande till – Bob Marley and The Wailers, Joakim Thåström, Marilyn Monroe – men den föreföll ibland vara infogad för att fungera som ett slags besvärjelse i hennes jagcentrerade berättelse.

Gjorde detta = Anna

11 juli 2014 9:51 | Media | Kommentering avstängd

Som ni som regelbundet läser min blogg vet, är jag en hängiven korsordslösare. Vecka efter vecka tar jag mig igenom åtminstone de bästa kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz, Bertil JohanssonsSvåra krysset”, Gunilla HultströmsKluriga korsordet” och Sarah KinmansTvetydigt” för att nämna några av de bästa.

Enligt mina värderingar ska bra kryss utmana associationsförmågan snarare än fråga om namnet på städer och floder i Afrika ingen som själv inte bor i det aktuella landet har hört talas om. (Jag väljer medvetet geografi som exempel, eftersom jag själv, bland annat i egenskap av filatelist, i yngre år faktiskt besatt knappologiska kunskaper i ämnet.)

Korsordsmakare kommer och går, men av dem som förr publicerades i Aftonbladet Kryss & Quiz har jag aldrig upphört att sakna Anna Hagberg. Hon har med ojämna mellanrum sedan förekommit som konstruktör av det dagliga helsideskrysset i Aftonbladet, alltså den dagligen utkommande tidningen, men jag har hela tiden tyckt, att det har rört sig om en skändlig misshushållning med en av tidningens allra bästa kryssmakare.

Men nu har hon fått revansch, med besked!

Med onsdagens Aftonbladet följde bilagan Plus, som framför allt innehöll ett Superkryss (två helsidor i kvällstidningsformat), och både på bilagans förstasida och huvudtidningens etta basunerades det ut, att det här jättekrysset var signerat Anna Hagberg.

Jag visste inte till mig av glädje utan satte genast i gång med att lösa det här väldiga krysset, som på Anna Hagbergs vanliga maner visade sig innehålla både hyggligt lätta partier och andra där man fastnar ett bra tag – tills det äntligen lossnar och man utropar ”Aha!”, det senare för övrigt svaret på kryssnyckeln ”Heureka”. Lite ordkunskap fordrar Anna Hagberg av oss (gör sig till = åmiga; rogivande = sedativt), men ännu roligare blir det att komma på att Överdel för adeln ska bli Säteritak.

Humor har den här damen också. I krysslutet har hon placerat nyckeln Slutord, som ska bli Amen. Och där hittar man också Gjorde detta = Anna.

Jag ska kanske tillägga, att jag aldrig har träffat eller haft någon annan kontakt med Anna Hagberg.

Men jag beundrar begåvning där jag ser den, i det här fallet i de kryss hon producerar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^