Sommar i P1 med Christian Falk

26 juli 2014 16:17 | Media, Musik, Ur dagboken | 1 kommentar

Christian Falk känner jag mest till genom skivorna med Imperiet, där han var basist (men också förstås som signaturmakare till nyhetsprogram i TV). Jag är mindre bekant med hans övriga skivor och med hans arbete som producent av skivor med artister som Robyn, Titiyo och Neneh Cherry, men i sitt Sommar-program i dag spelade han en ännu inte utgiven låt med Robyn, ”Shake Your Body”.

Just det kan Christian Falk själv inte göra mer. Han konstaterades ha cancer i bukspottskörteln och gallgångarna och hann också dö innan hans Sommar skulle sändas. Men i enlighet med hans egen och familjens önskan sändes ändå det bandade programmet i dag.

Och jag tycker att det var rätt beslut, inte för att hans Sommar var något för hängmattan utan för att det berättade om livets mörka sidor. Man kan fråga sig varför en människa drabbas av så mycket sorgligt, och nu tänker jag inte bara på hans tidigare drogproblem och på att han inte hann bli äldre än 52 år. Hans morfar var alkoholist, och senare tog hans mormor livet av sig. Hans mamma lämnade honom tidigt hos sina föräldrar och åkte tillbaka till den modellvärld, som började med karriär och slutade med självmord – hon ringde, gråtande, hem till sonen och tog farväl. Och som det här inte räckte – sonen William tog också livet av sig, när han var 24 år gammal.

Också den musik han hade valt att spela bidrog till att göra det här sommarprogrammet till ett av de mycket hörvärda. Han spelade Frank Zappa (som också han dog vid 52 års ålder), Taj Mahal, Torkel Rasmusson, Christer Bothén, The Clash och, inte minst, Bob DylansPositively 4th Street”.

Melodikrysset nummer 30 2014

26 juli 2014 12:12 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Huset är fullt av barn och barnbarn, men det yngsta av dem, som kunde tänkas ha gillat ”Tänk om jag hade en liten, liten apa” har följt med sin pappa och sin mamma till auktion i Norrskedika.

Auktionsutflykten medförde, att det plötsligt, också under Melodikrysset, är tyst och lugnt i huset. Men eftersom dagens kryss var ganska lätt, hade jag nog kunnat klara det även med hela gänget omkring mig. I dag spelade Anders Eldeman nämligen mest kända låtar och artister, bland dem också – för att knyta an till barntemat – en sång exekverad av rövarna i Mattisborgen i filmen om Ronja Rövardotter, ursprungligen en bok av Astrid Lindgren.

Redan det här antyder, att Eldeman i dag körde i kända spår. Hit efter hit spelades.

Tommy Nilsson låg 1994 i 24 veckor på Svensktoppen med ”Öppna din dörr”.

Peter Lundblad hade en stor hit med ”Ta mig till havet”. (Jag tror att jag tidigare har berättat historien om att på min kusin Kreetes begravning en sonson sjöng den här sången, som hon älskade, för sin farmor, vars aska sedan spreds i havet, Finska viken, utanför vår födelseby, Juminda i Estland.)

Också ”ABC”, som Anna Book blev femma med i Melodifestivalen 1986, har vi hört förr, även i Melodikrysset.

Och även om vi i dag hörde den i engelsk version, ”Another Night”, minns vi den med Jan Johansen som ”Se på mig” i Melodifestivalen 1995.

Huruvida ”Välkommen in” med Veronica Maggio blir lika långlivad som de här återstår förstås att se – därmed inget ont sagt om hennes låt.

Välkommen ända in under huden är någon i Cole Porters klassiker ”I’ve Got You Under My Skin”.

Kom i min famn”, signerad Evert Taube och känd även som ”Sommarnatt” eller ”Rose-Marie”, har även den ett hudnära budskap. Texten hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Medan Povel Ramel har ett mer varnande budskap, ”Underbart är kort”. Vi minns den med Monica Zetterlund, men i dag fick vi höra den i en engelsk version, ”Happiness Will Fly”, med Roger Hinchliffe.

Och då måste Anders Eldeman förstås också spela något av Carl Michael Bellman. Och jag konstaterar då: ”Vila vid denna källa”, Fredmans epistel numero 82, är verkligen inte det sämsta valet.

”Comme d’habitude” hette den i franskt original, men i sin engelska version, ”My Way”, är den mer känd, främst med Frank Sinatra.

”Stackars Axels sång” ur ”Hjälp sökes”, signerad Björn Ulvaeus och Benny Andersson, hör däremot inte till det vanligaste vi brukar få höra ur dessa herrars verk. Det här sångnumret med Johan Ulveson ingick i en föreställning, baserad på material från akademiledamoten Kristina Lugn.

Lugn, bara lugn lyder min ordination i det här vädret. Annars kan ni få hjärtslag, solsting och en massa andra åkommor.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^