Sommar i P1 med Therése Söderlind

14 juli 2014 21:24 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 1 kommentar

Thérese Söderlind har arbetat i flera avlägsna delar av världen och bor numera i Uppsala, men i sitt Sommar-program i dag förde hon oss tillbaka till det landskap hon kommer ifrån, Ångermanland.

Det vill säga, på mödernet har hon finska rötter: Hennes mamma var krigsbarn från Finland, och det här var ett av de temata i hennes sommarprogram som intresserade mig – vad hände egentligen inte bara med utan också inuti de finska barn som räddades hit undan kriget men som blev kvar här hos den familj de hade hamnat hos?

Det andra och ännu mer dominerande temat i det här Sommar-programmet var det om de omfattande häxbränningar som under slutet av 1600-talet genomfördes i hennes barndoms landskap, Ångermanland, ett tema också i hennes roman ”Vägen till Bålberget”. I sitt program nöjde hon sig heller inte med att skildra det här religiöst motiverade barbariet utan reflekterade också över vad som senare, när de blev äldre, kan ha drabbat de barn som suggererades att ange sina egna mödrar som häxor.

Den musik hon hade valt att spela till det här präglades knappast av ”Norrlands svårmod”, för att citera en annan av hennes boktitlar. Till och med perspektivet på att bli avrättad blir, med hjälp av Ewert Ljusbergs25 minuter kvar”, mer burleskt än tragiskt.

Hon spelade Kylie Minogue, Ola Magnell, Eva Dahlgren, Mahalia Jackson, Sting, Tracy Chapman och Meat Loaf. Fast allra roligast tyckte jag själv att det var att åter få hör ”The Harry Lime Theme” med Anton Karas.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^