Dansk Folkeparti näst största parti i Gallup-mätning

13 juli 2014 21:46 | Politik | Kommentering avstängd

Den inbördes ordningen, vilket parti som är störst, skiftar för närvarande, om man ser till olika danska opinionsmätningar.

I Gallups senaste mätning ligger Socialdemokratiet fortsatt på första plats med 21,6 procent (21,8 procent i Berlingske Barometer, som är ett genomsnitt av senaste tidens mätningar). Partiets resultat i folketingsvalet 2011 var dock 24,8 procent. Och partiet har ju fått parlamentarisk och annan förstärkning genom att en del kända SFare, bland andra förutvarande ministern Astrid Kragh, har gått över till (S). I en färsk tidningsintervju säger hon för övrigt, att hon, nu när hon har fått tänka efter, alltid har varit socialdemokrat.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti är tätt efter med 21,5 procent (21,2 i barometern). Det är en mycket högre nivå än i valet 2011, då 9,2 procent röstade på DF. Partiets i allmänna opinionen mycket omtyckte ledare Kristian Thulesen-Dahl verkar nu under den allra senaste tiden ha börjat sända lockrop till socialdemokrater.

Det ledande borgerliga oppositionspartiet Venstre verkar också enligt den här undersökningen ha kommit upp ur den vågdal, dit partiledarens närighet förpassade det, men enligt Gallup ligger partiet med 21,3 procent (21,8 procent i barometern) kvar på tredje plats och har då en bra bit kvar till sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

I den här mätningen ligger Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, vänsterliberala Radikale Venstre (som också har fått en före detta SF-minister, Ida Auken, i sina led), på 8,7 procent (8,9 procent i barometern, vilket är snäppet under partiets valresultat 2011, 9,1 procent.

Socialistisk Folkeparti, som lämnade den här koalitionsregeringen, har efter den kris som följde återhämtat sig något men får i den aktuella undersökningen bara 5,5 procent (5,8 procent i barometern), att jämföra med 9,2 procent i folketingsvalet 2011.

I den aktuella Gallup-mätningen består försprånget för dess rödgröna och feministiska konkurrent Enhedslisten, som där får 10,4 procent (9,4 procent i barometern), vilket är märkbart mer än vad partiet fick i valet 2011, 6,7 procent.

De återstående två borgerliga oppositionspartierna ligger kvar på sin förhållandevis låga nivå.

Konservative Folkeparti, som i valet 2011 fick 4,9 procent, stöds både i den aktuella mätningen och i barometergenomsnittet av 5,2 procent.

Och Liberal Alliance, som i folketingsvalet 2011 stöddes av 5,0 procent, stöds i den aktuella mätningen bara av 4,6 procent men ligger i barometergenomsnittet högre, på 5,4 procent.

Sommar i P1 med Börje Salming

13 juli 2014 18:45 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag, som är komplett ointresserad av ishockey, bepansrade mig – helt i onödan – för att stå ut med outhärdligt mycket av den varan, när jag slog på Sommar med Börje Salming. Visst pratade han om hockey, men han gav intressanta vittnesbörd om hur medvetet brutalt han behandlades i början av sin NHL-karriär, och triumferna och belöningarna balanserades med vittnesbörd om hans skräck för att behöva tala vid samlingar och middagsbord, särskilt om han måste tala engelska – när han värvades över till andra sidan pölen, var hans engelskakunskaper nästan obefintliga, bekände han. Man kan göra klassresor också med ishockeyns hjälp.

Han växte upp under mycket knappa förhållanden, och dessutom miste han vid sex års ålder sin pappa, som råkade ut för en olycka i gruvan där han arbetade.

Börje Salming berättade också, stolt och med jojk som musikillustration, om att han kommer från en samisk familj. Han tog i sitt program samernas parti genom att hävda deras rätt att säga nej till gruvdrift på vitala renbetesmarker men agerade mot deras varghat – också vargarna måste få finnas i de områden där de har funnits minst lika länge som samerna. I andra politiska frågor – sjukvård, äldreomsorg, handel – förde han mer generellt glesbygdens talan med sin egen 87-åriga mamma som argument.

Bortsett från det samiska inslaget höll sig Salming i sitt musikval till för en normalsvensk radio- och musiklyssnare välkända marker: Prince (”Purple Rain”), Bee Gees, Elvis Presley (”Jailhouse Rock”), Julio Iglesias, Ted Gärdestad, The Rolling Stones, Gilbert O’Sullivan (den utmärkta ”Matrimony”), Scissor Sisters & Elton John (”I Don’t Feel Like Dancing”, ännu bättre).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^