Sommar i P1 med Anna von Bayern

28 juli 2014 16:06 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Dåtid och nutid blandades i Sommar med Anna von Bayern. Hon är dotter till personer ur den tyska respektive svenska adeln och ingift i det före detta kungahuset i Bayern. Yrkesmässigt är hon politisk korrespondent för Bild am Sonntag, och hon har också skrivit biografier – i sitt sommarprogram nämnde hon en över en tysk, kristdemokratisk politiker.

Hon representerar en värld mycket långt från min, och just därför lyssnar jag extra noga.

Jag noterar med tillfredsställelse att hon tar skarpt avstånd från Hitler och den nazism som liksom en brun pest gick över den tyskspråkiga världen men finner inte hennes analys av detta och till exempel orsakerna till första världskriget särskilt träffsäkra.

Mot slutet av programmet nämnde hon också en rad mer dagspolitiska frågor som många, inte nödvändigtvis bara konservativa människor, ser som problemfrågor, men hennes sätt att presentera till exempel problemen inom kommunal barnomsorg andades värderingar som inte är mina.

Fast nu är jag verkligen inte en censurmänniska. Också värdekonservativa personer måste ju få sommarprata!

En bra sak med att låta en person med tyska rötter sommarprata var att hennes program rymde mycket tysk musik, och då syftar jag inte bara på Wagners valkyria.

Avslutningen, ”Sverige” med Kent, var möjligen en nigning inför det land hon nu lever i, men Åsa Jinders och Caisa Stina ÅkerströmsAv längtan till dig” vittnade om att hon är rotad i det här landet, och LalehsSome Die Young” var ett vittnesbörd om att hon hör till dem som gillar det åtminstone måttligt mångkulturella Sverige.

Californication” med Red Hot Chili Peppers var möjligen en vinkning till Stanford University, där hon har avlagt examen med betyget magna cum laude.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^