Gjorde detta = Anna

11 juli 2014 9:51 | Media | Kommentering avstängd

Som ni som regelbundet läser min blogg vet, är jag en hängiven korsordslösare. Vecka efter vecka tar jag mig igenom åtminstone de bästa kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz, Bertil JohanssonsSvåra krysset”, Gunilla HultströmsKluriga korsordet” och Sarah KinmansTvetydigt” för att nämna några av de bästa.

Enligt mina värderingar ska bra kryss utmana associationsförmågan snarare än fråga om namnet på städer och floder i Afrika ingen som själv inte bor i det aktuella landet har hört talas om. (Jag väljer medvetet geografi som exempel, eftersom jag själv, bland annat i egenskap av filatelist, i yngre år faktiskt besatt knappologiska kunskaper i ämnet.)

Korsordsmakare kommer och går, men av dem som förr publicerades i Aftonbladet Kryss & Quiz har jag aldrig upphört att sakna Anna Hagberg. Hon har med ojämna mellanrum sedan förekommit som konstruktör av det dagliga helsideskrysset i Aftonbladet, alltså den dagligen utkommande tidningen, men jag har hela tiden tyckt, att det har rört sig om en skändlig misshushållning med en av tidningens allra bästa kryssmakare.

Men nu har hon fått revansch, med besked!

Med onsdagens Aftonbladet följde bilagan Plus, som framför allt innehöll ett Superkryss (två helsidor i kvällstidningsformat), och både på bilagans förstasida och huvudtidningens etta basunerades det ut, att det här jättekrysset var signerat Anna Hagberg.

Jag visste inte till mig av glädje utan satte genast i gång med att lösa det här väldiga krysset, som på Anna Hagbergs vanliga maner visade sig innehålla både hyggligt lätta partier och andra där man fastnar ett bra tag – tills det äntligen lossnar och man utropar ”Aha!”, det senare för övrigt svaret på kryssnyckeln ”Heureka”. Lite ordkunskap fordrar Anna Hagberg av oss (gör sig till = åmiga; rogivande = sedativt), men ännu roligare blir det att komma på att Överdel för adeln ska bli Säteritak.

Humor har den här damen också. I krysslutet har hon placerat nyckeln Slutord, som ska bli Amen. Och där hittar man också Gjorde detta = Anna.

Jag ska kanske tillägga, att jag aldrig har träffat eller haft någon annan kontakt med Anna Hagberg.

Men jag beundrar begåvning där jag ser den, i det här fallet i de kryss hon producerar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^