Sommar i P1 med Mette Rode Sundström

24 juli 2014 22:36 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Valet av Mette Rode Sundström som sommarpratare hade kanske i någon mån att göra med att hon är danska – Sommar ska ju också göras av ett antal människor från övriga Norden – och att hon, på grund av sitt äktenskap med en svensk, kan göra sig förstådd av en svensk publik. Men hennes liv är också en borgerlig framgångssaga, som inte kommer att väcka något ramaskri hos alla dem som här om dan vredgades över Athena Farrokhzads sommarprogram.

Till att börja med var Mette Rode Sundströms Sommar gripande. Det handlade om hur hennes förste man fick obotlig lungcancer och om hur han, förgäves, kämpade mot sin allt mer livsnedbrytande sjukdom. Att det här höll på att knäcka henne framgick också av att hon, när han hade dött, åkte hem till föräldrarna och bodde där mer eller mindre livsoförmögen i åtta månader.

Fortsättningen om hur hon, utan någon egentlig plan, åkte till København i moderns bil, är också intressant men blir också genast problematisk. Hur många kvinnor utan jobb skulle våga hyra ett hus i centralt belägna Klampenborg till det priset? Men det ordnar sig: Husägaren, svensken Bengt Sundström, erbjuder henne i detta brydsamma läge ett välbetalt jobb, och så är hon plötsligt inne i auktionsbranschen. Och tillsammans utvecklar de ett nytt och mycket framgångsrikt koncept, nätauktioner.

Det här leder till kärlek och två barn, födda då hon redan var 40 respektive 43 år.

Och inte nog med det: De köper en vingård i Provence också.

Lyckan och framgången står som spön i backen.

Alltsammans ackompanjeras av kongenialt valda låtar som ChopinsNocturne för piano nummer 2 i Ess-dur” till den döde partnern, ”Have I Told You Lately That I Love You” till den nye och, som en hyllning till makens land, ”Visa från Utanmyra”.

Bästa låt enligt min mening: ”Sympathy For the Devil” med The Rolling Stones.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^