Arbeiderpartiet störst också i ytterligare en norsk mätning – men inte riktigt så stort

3 juli 2014 22:42 | Politik | 2 kommentarer

Arbeiderpartiet är störst också i Norstats mätning för Vårt Land – men inte riktigt så stort som i den mätning jag redovisade här om dagen. I den här mätningen backar partiet med 1,4 procentenheter till 34,4 procent, vilket också det är markant över partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Dess koalitionspartner i den förra regeringen, Senterpartiet, ökar i Norstat-mätningen med 1,5 procentenheter och får då 5,9 procent, vilket ligger över valresultatet 2013, 5,5 procent.

Sämre går det för det tredje partiet i den regering som föll i höstas, Sosialistisk Venstreparti. Det går visserligen upp med 0,4 procentenheter men ligger fortfarande på en rekordlåg nivå, 2,9 procent, alltså långt under fyraprocentsspärren. I valet förra året fick SV 4,1 procent.

Det parti som främst verkar ha tjänat på SVs nedgång är det blockneutrala Miljøprtiet De Grønne, som i den här mätningen är uppe i 3,8 procent att jämföra med 2 procent i valet.

Liberala Venstre ligger kvar på sitt valresultat 2013, 5,5 procent, och verkar i den här undersökningen inte ha tappat gröna väljare till MDG. Men partiet kan ju ha kompenserat ett sådant tapp genom ett nytillskott av väljare från mittenkollegan Kristelig Folkeparti.

En ny tendens i den aktuella mätningen är nämligen att KrF tappar väljare både till vänstersidan och till övriga mittenpartier. Med 4,2 procent ligger nu partiet strax ovanför spärrgränsen. I stortingsvalet 2013 fick Kristelig Folkeparti 5,6 procent.

För de båda partier, som tillsammans bildar regering, innebär den här mätningen inga drastiska förändringar:

Høyre får 26,6 procent, vilket är nästan identiskt med valresultatet 2013, 26,8 procent.

Och högerpopulistiska Fremskrittspartiet stöds av 14,1 procent – det ligger också still just nu, men på en lägre nivå än i valet i fjol, 16,3 procent.

Sommar i P1 med Andreas Dregen

3 juli 2014 17:28 | Media, Musik, Ur dagboken | 1 kommentar

Dregen, född som Andreas Svensson, numera med namnet Andreas Dregen, finns trots sina framgångar med både Backyard Babies och The Hellacopters inte representerad i mina skivhyllor. Hårdrock tål jag förvisso, men den är inte direkt min favoritmusik.

I dagens Sommar-program hårdstartade han med att spela Ac/Dc, Kiss och Sex Pistols, och sedan följde en hel del av samma slag. Men man fick också höra Bob Dylan i ”Girl From North Country” och John Lee Hooker i ”One Bourbon One Scotch One Beer”, vilken senare passar väl in i ett av Dregens huvudtemata, alkohol och ännu vådligare droger, som han medgav att han hade missbrukat i sådan mängd, att det till slut ledde till en krasch. Jag kan förstå att turnélivet frestar till det här, men kanske borde han tidigare ha tagit varning av faderns alkoholism, som slutade i självmord.

Det som till slut fick honom att välja en annan hållning var uppenbart det barn han efter många försök och mödor lyckades få med sin älskade, Pernilla Andersson. Pernilla förekom också i det här sommarprogrammets musikdel, dels med ”Runmaröpsalm”, dels tillsammans med Dregen i ”Jag och min far”.

Hon fanns också med i ett av det här programmets (och inte bara dess) mest dramatiska händelser, tsunamin i Thailand julen 2004. Det här paret hörde till dem som sveptes med i den första tsunamivågen men som klarade sig tillsammans, så småningom genom att klättra upp på ett tak.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^