Nye arbeiderpartiledaren Jonas Gahr Støre mest önskade statsministern i Norge

23 juni 2014 17:12 | Politik | Kommentering avstängd

Var tredje väljare, 33 procent, vill se den nye ledaren för Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, som statsminister i Norge enligt en undersökning som Ipsos MMI har gjort för Dagbladet.

11 procent vill ha tillbaka Jens Stoltenberg som partiledare och statsminister.

För den sittande statsministern, Erna Solberg från Høyre, går det däremot utför. Hon hade under valmånaden september i fjol en uppslutning om 41 procent för posten som statsminister, men sen har det gått kontinuerligt utför: 32 procent i december, 25 procent i mars och 22 procent nu i den aktuella mätningen.

Av Høyres egna väljare tycker 49 procent, att Erna Solberg är rätt person för statsministerposten, medan 61 procent av Arbeiderpartiets väljare tycker samma sak om Jonas Gahr Støre.

Ipsos MMI har också gjort en partisympatimätning för Dagbladet.

I den backar Arbeiderpartiet med 0,5 procentenheter men är ändå Norges ohotat största parti med ett stöd av 35,5 procent. Partiet ligger alltså markant över resultatet i förlustvalet 2013, 30,8 procent.

I den här undersökningen är det Høyre som ökar mest, 2,9 procentenheter, till 28,5 procent, vilket också ligger över resultatet i 2013 års val, 26,8 procent.

Men dess regeringskollega, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, tappar nästan lika mycket, 2,4 procentenheter, och landar då på 12,1 procent, långt under sitt resultat i stortingsvalet 2013, 16,3 procent.

Regeringens båda stödpartier i Stortinget går det en smula olika för.

Liberala Venstre ökar med 0,1 procentenheter till 4,7 procent, vilket dock fortfarande är ett resultat under dess valresultat 2013, 5,2 procent.

Kristelig Folkparti minskar med 0,7 procentenheter till 4,2 procent, vilket är avsevärt under partiets valresultat 2013, 5,6 procent.

Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, som valde att ingå i den förra vänsterregeringen och nu står i opposition mot höger-höger-regeringen, ökar med 0,4 procentenheter till 5,5 procent, vilket är identiskt med partiets resultat i 2013 års stortingsval.

Miljøpartiet De Grønne, som ställer sig neutralt i blockstriden, ökar i den här mätningen med 1,3 procent och kommer då med 4,1 procent över fyraprocentsspärren. Partiets resultat i valet 2013 var 2,8 procent.

Kanske kommer en stor del av det här ökade stödet från tidigare SV-väljare. Sosialistisk Venstreparti minskar nämligen med 0,6 procentenheter och hamnar då, med 3,1 procent, under spärren.

Det är hur som helst inte yttervänsterpartiet Rødt som har vunnit röster från SV. Rødt backar med 0,1 procentenheter till 1,4 procent. I valet 2013 stöddes partiet av 1,1 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^