Hätila ragulpr på fåtskliaben (min alltså, inte Nalle Puhs)

19 juni 2014 18:36 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 6 kommentarer

I morse tassade Birgitta tidigt ut i köket, men innan hon tog itu med födelsedagsbestyren där, gick hon, trots regnet, ut i trädgården och plockade födelsedagsbuketter: en med vita bondrosor (Rosa alba maxima) plus en mindre sådan att ställas bredvid min frukostassiett, en med akleja, lupin och en rosa ros och så en med skär och vit pion plus jättedaggkåpa.

Redan i går kväll hade hon i smyg börjat bygga en fantastisk smörgåstårta, överdådig både till smak och utseende. Den räckte både till frukost och till lunch, och det blev ändå en bit över.

Men innan vi tog itu med den, kom hon in i sovrummet, bärandes paket och sjungandes ”Röda små smultron”, som seden bjuder i vår familj.

(Jag har därefter hört ”Röda små smultron” sjungas en gång till, fast då i telefon. Det var Gunnel och Birgittas bror Ragge som ringde och gratulerade. Och ännu senare gratulerade Birgittas bror Gunnar med fru Annica per telefon. Och på kvällen hittar jag ett födelsedagsmejl från Birgittas syster Karin och hennes man Hasse, avsänt från deras sommarstuga i Järbo.)

Åldern – jag fyller 77 år i dag – hindrar inte att vi blir firade som de barn vi nog fortfarande är i våra hjärtan. Och som vanligt fick jag en mängd paket, en ny fin Marimekko-skjorta, en Woody Allen-film (”Blue Jasmine”), biljett till Operans gästföreställning i Uppsala av MozartsTrollflöjten” och så en hel bunt böcker: Torgny LindgrensKlingsor”, E M ForstersMaurice”, Pooneh RohisAraben”, Johannes AnyurusEn storm kom från Paradiset”, Siri HustvedtsSommaren utan män”, Anneli JordahlsLåt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona”, Gunilla Palmstierna-Weiss‘ ”Minnets spelplats” och Tuula KarjalainensTove Jansson – Arbeta och älska”. Dessutom fick jag två barnböcker: H C AndersensDen lilla sjöjungfrun” illustrerad av Charlotte Gastaut och så ”Blåsippor, videungar och sockerbagare”, barnens bästa visor av Alice Tegnér & Elsa Beskow.

Jag tror inte att jag behöver orda om kvalitén på det här men möjligen om mängden. Allt det här är inte alls köpt nu inför min födelsedag. Hustrun är med i Böckernas klubb och beställer regelbundet ur deras månadserbjudanden det bästa nya; vi är båda läsgalningar. Men inför min födelsedag (och även inför julen) lägger hon undan en del av det nyinköpta, och sen blir man alltså firad på det här överväldigande sättet.

Vid middagstid anlände sonen Matti och hans lite drygt tvååriga dotter Ella – Ellas mamma Karin kommer efter i morgon.

Matti och inte minst Ella som ivrigt hjälpte mig att öppna paket grattade mig med CD-skivor: First Aid Kits nya CD ”Stay Gold”, ”Wynton Marsalis and Eric Clapton Play the Blues” (en liveinspelning från Lincoln Center), Paul McCartneysNew” och Chuck Berry med ”Best of the Chess Years”. Nu kan det få regna hur mycket det vill i sommar.

Men i morgon, på midsommarafton, ska jag och Birgitta gå med Matti och Karin och inte minst lilla Ella till midsommarfirandet vid Hembygdsgården här i Öregrund. Där ska midsommarstången resas och dansas kring till tonerna av ett spelmanslag. Det blir något nytt för Ella.

Men här hos oss i Öregrund känner hon redan igen sig: rör sig frimodigt hit och dit i huset, plockar fram leksaker ur leksakslådorna, busar och pratar som en fors – sex-sjuordsmeningar säger hennes pappa som är psykolog. Äter bra gör hon också. Hon ville ha om och om igen av Birgittas hemlagade födelsedagsmiddag, stek och hasselbackspotatis.

Ha det bra också under ert midsommarfirande!

6 kommentarer

 1. Grattis i efterskott! Härligt med så många nya böcker och skivor. Även skönt att läsa att du har fått en diagnos på den onda foten; hoppas att nya specialskor så småningom gör att det hela blir bättre och framför allt mindre smärtsamt. Fortsatt trevlig midsommar i nordanvinden… men idag lördag skiner solen iallafall, alltid nåt.

  Comment by Maggan — 2014 06 21 12:51 #

 2. Till Maggan: Tack! Och som du väl, i egenskap av regelbunden läsare av min blogg, har förstått, är vi i vår familj faktiskt genuint intresserade av sådant som musik och böcker.

  Och det är helt underbart att se att det här också går i arv hos nya generationer, till exempel vårt senaste barnbarn. Den här drygt tvååriga flickan sjunger ofta, just nu bland annat om Malins lilla flicka som hon har sett i ”Saltkråkan”. Och hon kommer ständigt bärandes på böcker hon vill att man ska läsa för henne.

  Comment by Enn Kokk — 2014 06 21 16:11 #

 3. Grattis i efterskott :) Jag läser fortfarande din blogg med jämna mellanrum!

  Comment by Pyttan — 2014 06 22 13:30 #

 4. Till Susanne Gunnarson: Tack – jag minns dig fortfarande, även om det nu var länge sen du kommenterade något.

  Comment by Enn Kokk — 2014 06 22 15:08 #

 5. Det bådar gott för unga fröken Ella, som redan gillar Saltkråkan! En av mina absoluta favoriter; minns med stor glädje när tv-serien sändes i mitten av 60-talet, och sedan även filmerna som väl kom något senare. Nu finns rubbet både på VHS och på dvd här hemma. Vi gjorde för övrigt en mycket lyckad och trevlig dagsutflykt till Norröra en julidag för ett par år sedan, med en eminent och kunnig guide som berättade om inspelningarna och om de olika miljöerna. Det var verkligen kul att se ön på riktigt! Snickargården var sej lik till nästan 100%.

  Comment by Maggan — 2014 06 23 21:27 #

 6. Till Maggan: Eftersom vi har barn i olika åldrar, har vi sett ”Saltkråkan” flera gånger, faktiskt också helt på egen hand.

  Comment by Enn Kokk — 2014 06 23 23:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^