Utopi, en intressant seriesatsning men bättre i formell än i innehållslig mening

16 maj 2014 7:01 | Serier | Kommentering avstängd

Kolik förlag, som ger ut serier i bokform plus det fyra gånger om året utkommande magasinet Utopi, ingick förra året ett långsiktigt samarbetsavtal med Norstedts förlag, ett avtal som ger förlagets produkter ett exponeringsutrymme också i landets helt dominerande bokhandelskedja, Akademibokhandeln. Men Utopi magasin och nyutkomna serieböcker från Kolik kan man hitta också till exempel i Pressbyrån.

Det här hade, så vitt jag förstår, sin begynnelse i att några av de Kolik-anknutna svenska serietecknarna gjorde fristående serieäventyr som byggde på Sara Berggren Elfs och Mats Strandbergs Engelsfors-trilogi, utgiven av Norstedts barn- och ungdomsbokförlag Rabén & Sjögren. Smakprov publicerades i Utopi, där Sara Bergmark Elf och en annan av tecknarna bakom den nämnda serieboken, Karl Johnsson har medverkat med serien ”Vei” och där ytterligare en av Utopi-tecknarna, Kim W Andersson (”Love Hurts”, ”Alena”) åstadkom intressanta saker. Kim W Andersson och Karl Johnsson tillhör för övrigt, tillsammans med bland andra Lina Neidestam, redaktionen för Utopi, vars chefredaktör är Fabian Göransson, själv serieskapare.

Senaste numret, nummer 13, april 2014, kostar 89 kronor, men för den summan får man 316 sidor serier i fyrfärg och ganska stort format.

Innehållsligt satsar Utopi på det man i brist på ett bättre ord kan kalla för äventyrsserier, med viss tonvikt på Science Fiction och magi. De serier som publiceras är både svenska original och översättningar från andra språk.

Det som slår mig som van serieläsare allt sedan unga år är att serierna i Utopi så ofta är påfallande vältecknade.

På minussidan finns två saker.

Dels är det, även om man har korta resuméer, ett ganska hopplöst projekt att ha fortsättningsserier i ett magasin med kvartalsutgivning.

Dels lever den berättade handlingen långt ifrån alltid upp till bildkonstens i de här serierna nivå. En del historier bygger på genreschabloner. Andra är svårbegripliga eftersom de, avsiktligt antar jag, bryter mot normal logik.

Men det är ju bra att någon publikation också vågar utmana det konventionella och lättillgängliga.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^