En lite mer normal prognos för EU-valet i Danmark

11 maj 2014 17:53 | Politik | Kommentering avstängd

I Danmark görs nu också särskilda opinionsmätningar om hur folk tänker rösta i EU-parlamentsvalet. Nyss publicerade jag en mätning med en närmast sensationell framång för högerpopulistiska Dansk Folkeparti, men i tidningen Politiken hittar jag en mätning från Megafon, där 1.006 personer har svarat och som har genomförts 6-8 maj, och här nyanseras bilden en smula.

Enligt den ökar det borgerliga, högerbetoande Venstre med 1,1 procentenheter till 23,7 procent och blir därmed största parti.

Dansk Folkeparti minskar med 2,5 procentenheter och skulle därmed få 23,1 procent, snäppet under Venstre – men även det här resultatet är ju mycket högt för ett parti, som för inte så länge sen samlade betydligt färre i val.

Socialdemokratiet skulle enligt den här mätningen hamna på 21 procent.

Folkebevægelsen mod EU får i den här mätningen stöd av 9,4 procent, vilket i jämförelse med förra mätningen är en tillbakagång med 3,3 procent.

* * *

Den röd-gröna och feministiska Enhedslisten backar en smula i flera av de normala partibarometrarna – de som lämnar går i stället till Socialistisk Folkeparti och till Socialdemokratiet – noterar Jyllands-Posten i en artikel, som bland annat noterar, att partiet i en Voxmeter-mätning är nere på 8,7 procent.

Enhedslisten är ju från början ett slags valkoalition mellan flera grupperingar på den yttersta vänsterkanten, vänstersocialister, kommunister, trotskister, men det i valen deltagande gemensamma partiet har ett eget program. I det förra programmet förekom ordet revolution 29 gånger, men i utkastet till nytt program har det här kraftigt tonats ner, så också de utopiska beskrivningarna av det samhälle man vill uppnå. Nu framhävs i stället de systemkritiska aspekterna av partiets politik, och språket i programmet har gått från marxistisk retorik till vardagsdanska.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^