Socialdemokraternas ordförande i Finland avsatt

9 maj 2014 15:34 | Politik | 2 kommentarer

Utmanaren Antti Rinne vann ordförandestriden på den kongress som Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (Finlands socialdemokratiska parti) nu genomför. Han besegrade den sittande ordföranden Jutta Urpilainen men knappt, med röstsiffrorna 257-243.

Urpilainen lämnade partiordförandeskapet med en gratulationskram till sin besegrare men har förklarat, att hon nu inte bara kommer att lämna finansministerposten utan regeringen över huvud taget för att i stället bli menig riksdagsledamot.

Kanske har det jämna utfallet i omröstningen bidragit till att Rinne efter segern har betett sig ödmjukt. Han har sagt att det kan bli förändringar och rockader i Socialdemokraternas ministerlista och att han ”har en färdig plan” för detta och även för partiets agerande i regeringen. men han vill ännu inte offentliggöra innehållet – dock tycks han vilja satsa mer på stimulanspolitik för att öka tillväxt och sysselsättning, vilket är helt väntat från en person vars bakgrund är ett fackligt ordförandeskap.

Men han säger också att han, innan han går ut med något offentligt, vill diskutera regeringspolitikens fortsatta inriktning med partistyrelsen och partifullmäktige. Det senare organet sammanträder först i juni, men här hänvisar Rinne till att Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som leder regeringen, även det ska byta ordförande i mitten av juni.

Eftersom Rinne också under kampen om partiordförandeposten har varit ganska fåordig om partiets fortsatta kurs, återstår det nu att se, om ordförandebytet ökar det katastrofalt låga stödet för SDP, drygt 15 procent. Själv skulle jag kunna våga gissa att det kan bära en smula uppåt för SDP i kommande opinionsmätningar, detta för att den nye ordförande är en man och kommer från fackföreningsrörelsen. Jag kan tänka mig att det kan vara argument nog för att få en del mycket traditionella arbetarväljare att återvända från Perussuomalaiset (Sannfinlädarna) till sitt socialdemokratiska fadershus.

2 kommentarer

 1. Urpilainen beskrevs ju, när hon blev partiordförande, som vänsterkandidaten mot Tuomioja som också var kandidat (även om valet naturligtvis också var en tydlig markering för föryngring av partiledningen). Nu blir hon i sin tur utmanad och besegrad från vänster. Innebär detta att det finska partiet under senare år påtagligt har radikaliserats (i så fall gissningsvis i skenet av finanskrisen). Och hur kommer de som nu kommit i minoritet att hantera situationen?

  Comment by Elias Lindgren — 2014 05 11 18:42 #

 2. Till Elias Lindgren: Den ende av de nämnda jag har lärt känna en smula personligen är Erkki Tuomioja, som jag alltid har upplevt som relativt vänstersinnad, så jag har svårt att förstå beskrivningen att han på något sätt skulle stå till höger om Jutta Urpilainen.

  Hon har å andra sidan haft rollen som finansminister i en regering, ledd av Samlingspartiet, vilket kan ha satt en orättvis stämpel på henne.

  Antti Rinne har jag aldrig kommit i kontakt med, och han har ju dessutom varit mycket förtegen om sitt eget politiska alternativ i den nyss genomförda ordförandestriden. Hans vänsternimbus kan ju faktiskt också vara en förhoppning från deras sida, som var missnöjda med Urpilainen i hennes roll som finansminister i en koalitionsregering.

  Den som lever får se.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 12 13:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^