En bukett till sommarlovets ära

13 juni 2013 17:14 | Barnkultur, Trädgård | 8 kommentarer

Under mina små- och folkskoleår hörde det till att ta med en bukett blommor på avslutningsdagen. Vi för det mesta fattiga ungar som gick i lilla Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall kom inte till skolan med köpta blommor på avslutningsdagen. Nej, blommorna hade vi plockat själva, fast några hade väl fått hjälp av sina mammor.

Själv var jag nog en ovanlig pojke: plockade ganska ofta blommor åt min mamma. Vissa vildblommor fanns nära det hus vi bodde i i Juniskär. Mamma fick ofta buketter med styvmorsviol – vi kallade den dock för natt och dag – som växte vilt i dikesrenarna till Perssons åkrar snett över vägen.

Men inför skolavslutningsdagen begav jag mig ofta till hagmarken längs berget mellan Nyland och Juni. Där fanns det hasselsnår och under dem hittade man liljekonvalj, gullviva och smörboll. Av dem kunde det bli en fantastiskt vacker bukett, också med blad av konvalj.

Hela och rena och med våra bästa kläder på oss infann vi oss sedan till skolårets sista samling med sommarpsalmer och utdelning av terminsbetyg. Pirrigt var det, även om mina egna betyg snart sköt i höjden under de här åren.

Inget var givet för en fattig flyktingpojke som jag, men den som såg mig och den kapacitet jag ägde var en lärare som hette Nils-Olof Blom.

Han är för länge sedan död, men honom vill jag sända en bukett av vildblommor till sommarlovets och det goda lärandets ära.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^