Altia tar över Brøndums och Larsen

17 juni 2013 21:37 | Mat & dryck | 2 kommentarer

Finska statliga Altia har köpt det danska spritmärket Brøndums, som finns i en rad varianter. Eftersom Altia redan äger en rad svenska spritmärken – av dem går främst O P Andersson bra i Danmark – får nu Altia 23 procent av den danska akvavitmarknaden. Brøndums passar också bra i Altias spritportfölj, eftersom Altia med bland annat Koskenkorva, Skåne akvavit och de flesta andra kända svenska snapsarna samt lettiska Arsenitsch redan är mycket stort på den nordiska och baltiska spritmarknaden.

Skälet till att Brøndums var till salu är inte att det här ganska mångförgrenade spritmärket inte skulle hävda sig på marknaden. Nej, det är de danska konkurrensmyndigheterna som har krävt en avknoppning. Det företag som senast har ägt Brøndums är det ursprungligen norskägda Arcus, numera ägt av svenska Ratos. Och i Arcus-gruppen finns mera – alltför mycket, tycker konkurrensmyndigheterna – sprit, speciellt på den danska marknaden. Ratos/Arcus äger nämligen de olika varianterna av Aalborg och dessutom Gammel dansk, och dessutom säljer väl det här företaget också annat ur sitt sortiment på den danska marknaden, till exempel Løitens Linie Akvavit.

Samtidigt gör Altia ytterligare en storaffär. Företaget förvärvar Larsen cognac av Remy Cointreau. Larsen har alltså senast varit franskägt, men som namnet antyder, startades företaget en gång i världen av en norrman – märk här att en cognac för att få kallas cognac alltid måste vara producerad i ett speciellt distrikt i Frankrike. Larsen cognac är ett stort märke i Norden men säljs numera även i Asien.

Också köpet av Larsen är en del av en medveten strategi. Altia äger redan en rad cognacsmärken – svenska men fransktillverkade Grönstedts, norska men fransktillverkade Amundsen och så det franska cogncsmärket Renault. Altia blir faktiskt i och med det senaste köpet det sjätte största cognacshuset i världen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^