Sommar i P1 med Peter Wolodarski

27 juni 2013 21:59 | Media, Musik, Politik | 5 kommentarer

Peter Wolodarski, vid unga år bland annat chef för ledarredaktionen på liberala Dagens Nyheter, numera, fortfarande rekordung, chefredaktör för tidningen, hör inte till mina politiska meningsfränder, även om han i sitt Sommar-program i dag bekände, att han under en studietid i USA något hade modifierat sina tidigre mer ultraliberala åsikter.

Icke desto mindre gillade jag hans sommarprogram, därför att han på ett föredömligt sätt berättade om vad som hade format hans åsiktsvärld. För egen del tror jag att människor som har så lätt för sig som han lockas att tro att också den övriga mänskligheten borde komma till samma slutsatser som han, åtminstone om de ansträngde sig lite mer.

På ett sådant bananskal halkade Wolodarski själv mellan framgångarna – samtidigt verkar han till att börja med ha blundat för eller varit märkligt omedveten om det hans egen familj, polska judar, hade råkat ut för, både under den tyska ockupationen och senare, under kommunisttiden, i polsk regi. Om allt detta och om hur han själv, genom händelser här i Sverige, medvetandegjordes om judarnas utsatthet berättde han rakt och intressant.

Jag gillade hans sommarprogram, också en stor del av den musik han spelade, allt från Monica Zetterlund till Ulf Lundell, men kanske allra mest en låt jag ska nämna namnet på när listan över spelade låtar äntligen kommer upp på SvTs hemsida. (Nu har i stället en av mina trogna läsare, Lasse Hallenfur, hittat den här låten åt mig: ”Deep River Blues” med Doc Watson.)

5 kommentarer

 1. För första gången på SR hörde jag en av mina gamla favoriter spela: Doc Watson med ”Deep river blues”. I örigt var det intressant att lyssna till P W.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2013 06 28 0:34 #

 2. Till Lasse Hallenur: Det var titeln till Doc Watsons låt jag själv letade efter för att kunna nämna. Jag är helt ense med dig: en suverän låt!

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 28 7:47 #

 3. Håller med om att det var ett riktigt bra program. Började med mormor som levde farligt under nazisternas ockupation. Slutade med samma mormor, nu över 90, som tar en sväng i Paris på kvällarna för att pigga upp sig.
  ”Lätt för sig” är ett gammalt bra uttryck som beskriver sådana som Wolodarski. Varför fick man inte vara det själv?

  Comment by Börje Andersson — 2013 06 28 20:23 #

 4. Jag lyssnade på det igår och uppfattade att Peter Wolodarski inte alls blundade för eller verkade omedveten om sin familj eller judars öden. Ser ditt utlåtande som lite för antagande om detta, Enn. Jag tror han valde att inte göra Förintelsen eller den polska kommunismens antisemitism till huvudpunkter. Hans topics annonserades ut som flykt och trygghet. Och han rörde vid sin mormors upplevelser.

  Jag uppfattade att han talade till en publik han antog kunde tillräckligt historia. Han nämnde att mormor var på vippen att hamna i Auschwitz, beskrev hur hon lyckades springa iväg bland träden och sprang och sprang, talade om det antal släktingar som mördades i Förintelsen.

  Musiken var bra, många lite utanför det man så ofta hör. Jag roades av hans unga sinnes intresse av Hasse och Tage och Povel Ramel. Lite självironi om sin frågvishet till kaptenen på skärgårdsbåten var roligt också. Utanförskap och ökande insikt om att han var annorlunda än den vanlige svensken kom fram, liksom tryggheten i familjen. Han tycks inte ha lidit av att inte vara i nån innegrupp – han hade ju familjen. Han nämnde kort en incident då hans mamma och han och brodern som små barn verbalt attackerades av en svensk rasist och han drog in större medvetenhet om den svenska antisemitismen.

  Han hann med mycket på 90 minuter.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2013 07 01 12:54 #

 5. Till Ann-Katrin Roth: Jag gillade ju hans program men uppfattade alltså ett slags bekännelse att Wolodarski först inte var riktigt varse att antisemitismen fanns också i det svensaka samhälle han växte upp i.

  Comment by Enn Kokk — 2013 07 07 15:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^