Sommar i P1 med Katarina Gospic

26 juni 2013 16:40 | Media, Musik, Politik | 5 kommentarer

Katarina Gospic är, åtminstone med mina mått, relativt ung men har hunnit med att inte bara doktorera i medicin utan också starta eget företag. Hon är uppvuxen i Sverige men har familjerötter i Kroatien och är därmed också ett av många exempel på att olika invandrar- och flyktinggrupper har bidragit till att utveckla Sverige.

Kanske övertolkade jag henne, men jag tyckte att det i hennes attityd till livet och inte minst medmänniskorna fanns ett lite intelligensaristokratiskt drag. Fast kanske är det alltför lätt för en så begåvad och rationell person som hon att fatta rationella beslut, jämfört med alla dem som fungerar mer irrationellt och känslomässigt. Och framför allt blir demokratin något annat än just demokrati, om just de smarta och välutrustade ges ett slags tolkningsföreträde. Fast det senare är kanske en övertolkning från min sida – hon är ju hjärnforskare, varken moralfilosof eller politiker.

Musiken, med inslag som ”Hotel California” och ”Over the Rainbow”, innehöll en del som är välbekant för mig – men också annat som jag inte är lika förtrogen med. Som det ska vara, alltså.

5 kommentarer

 1. Tycker detta var bland de sämsta och skrytsammaste sommarpraten genom tiderna

  Comment by Johanna — 2013 06 26 19:14 #

 2. Lite väl teknokratiskt och själslöst,kan jag tycka.Livet är knappast ”bara” Amygdala.

  Comment by Lassalle — 2013 06 26 21:57 #

 3. Spännande sommarpratare. tyvärr dessa gnällande och amygdalabetonade kommentarer.

  Comment by Anne Marie — 2013 06 26 23:13 #

 4. Det här kusliga sättet att tänka(som präglade en del av Katarina Gospic program), att världen borde styras av en vetenskaplig elit, är tyvärr ganska utbrett numera. Lite beklämmande också, att det så sällan möter motstånd. Kanske hänger det ihop med att detta resonemang varken är höger eller vänster i någon traditionell mening.

  Comment by Lars — 2013 06 27 9:11 #

 5. Lars, ett synnerligen viktigt inlägg!

  Den utveckling du varnar för är i full gång genom olika underströmmar – inte minst ekonomiskt-politiskt och allt med positiva förtecken utan debatt om konsekvensanalys.

  Underströmmar som borde tvingas till ytan.

  Comment by Hans G Eriksson — 2013 06 27 10:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^