En smula uppåt för danska (S) – men partiet ligger fortfarande kvar på en historiskt rekordlåg nivå

10 juni 2013 22:06 | Politik | 3 kommentarer

Den av Helle Thorning-Schmidt (s) ledda vänster-mitten-regeringen i Danmark har nu under lång tid befunnit sig i ett näst intill hopplöst opinionsmässigt underläge; Socialdemokratiet har inte haft så låga siffror sedan partiets bildandeperiod.

I förra valet, 2011, fick Socialdemokratiet 24,8 procent, inte heller det i historiskt perspektiv något lysande resultat, men det var ändå vida bättre än i Gallups majmätning, då partiet fick 18,6 procent. I junimätningen, redovisad i Berlingske Tidende, får Socialdemokratiet 20,6 procent (= + 2,0).

Samma utveckling hade Socialistisk Folkeparti, som i valet fick 9,2 procent. Också SF blev impopulärt i koalition med S: fick i förra mätningen bara 4,8 procent. Nu ökar SF med 0,4 och får 5,2.

I regeringen sitter också det socialliberala Radikale Venstre, som i förra valet fick 9,5 procent. Även RV har drabbats av regeringens impopularitet och fick i förra mätningen 8,4 procent. Nu får partiet 8,8 procent (+ 0,4).

Som ett ofta ganska oppositionellt stödparti i Folketinget har den här regeringen haft det rödgröna, i vissa avseenden vänstersocialistiska Enhedslisten. Detta parti fick i förra valet 6,7 procent, men när vänster-mittenregeringen blev impopulär, fick partiet stöd av 12,9 procent (majmätningen). Den här månaden går partiet visserligen ned med 1,9 procentenheter, men det ligger fortfarande kvar på rekordhöga 11 procent.

Det ledande oppositionspartiet är det liberala Venstre, som i valet fick 26,7 procent. Det fick i förra mätningen 29,7 procent och får nu i stort sett samma resultat (- 0,1), 29,6 procent.

De konservative fick i förra valet rekordlåga 4,9 procent, och de har inte lyckats väsentligt mycket bättre sen dess: 5,3 procent i maj och 5,4 procent i juni (+ 0,1 procentenheter).

Det relativt nya partiet Liberal Alliance , som i valet fick 5,0 procent, har i stort sett behållit sin andel av väljarna: 4,7 procent både i maj och i juni.

Däremot ska det mycket till för att ett av de äldre dansak partierna, Kristdemokraterne, ska komma igen. Partiet fick i valet 0,8 procent, och i de här båda mätningarna fick det 0,5 respektive 0,7 procent.

Kvar att redovidsa är då missnöjespartiet Dansk Folkeparti, i huvudsak ett borgerligt parti, men även socialdemokraterna flirtar då och då med det, både när det gäller dess syn på invandring och i vissa sociala frågor. I valet fick det här partiet 17,3 pocent. I majmätningen låg det med 17,0 procent kvar på den nivån. I junimätningen backade det med 1,2 procentenheter till 15,8 – men vi får se om det verkligen är en bestående nedgång.

Sommarutflykt till Gräsö

10 juni 2013 12:39 | Barnkultur, Mat & dryck, Politik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 1 kommentar

Vi bor ju i Öregrund under en stor del av sommarhalvåret, men till Gräsö, den mycket långsträckta ön utanför Öregrund, kommer vi sällan. Ändå går det bilfärjor över, från uppsalabussens ändhållplats, tätt, tätt under hela dagen.

I år hade vår socialdemokratiska förening i Svartbäcken hemma i Uppsala beslutat sig för att göra en utflykt till Jimmy och Margareta Mattssons sommarställe på Gräsö, och eftersom vi ändå befann oss på nära håll, passade vi på att ansluta.

Men eftersom vi dessutom hör till skaran av icke bilburna – ni som inte har varit på Gräsö kan nog inte föreställa er hur stor den här ön är – sa vi tacksamt ja, när Bengt Kettner, som också skulle dit tillsammans med Inger, erbjöd sig att hämta upp oss i Öregrund och sen skjutsa oss.

Vi åkte alltså bilfärja över till Gräsö, och sen tog vi oss på vindlande vägar fram bland Gräsös alla sommarhus – de fastboende är en bråkdel av alla sommarstugeägarna. Så småningom tog Jimmy emot och anvisade parkering.

Där fanns också ett helt gäng barn – alla ville gå och bada.

Via en trätrappa tog vi oss upp till boningshuset, som ligger lite högre upp. Nedanför fanns också en gräsplan med en del planterade träd och buskar, men huset reser sig som en solitär över den kringliggande skogen. Jimmy är byggmästare och har byggt om och till huset flera gånger; bland annat har det uteplats på tre sidor.

Inuti tävlar en ljus och stor yta med många fönster med överraskande avbalkningar och prång i olika höjdläge, de senare en fröjd för de ganska många barn som deltog i utflykten. De spröjsade fönstrens bågar samt en del andra detaljer är målade i en skala från mörkblått över allmogeblått till vitt, och huset har också andra detaljer som det måste ha tagit år att komma fram till respektive att samla ihop. Och så ett jättelikt lackerat trägolv!

Med på utflykten var Bedo Kaplan, dagens grillmästare. De nybadade och följaktligen frusna barnen åt med glupande aptit varm korv, medan vi vuxna högg in på grillbordet med läckra röror och sallader och andra tillbehör.

Birgitta och jag satt på en av altanerna tillsammans med bland annat några gäster från arbetarekommunens ledning, dess ordförande Anita Berger och så våra båda kommunalråd Erik Pelling och Marlene Burvick. Birgitta passade på att ventilera sin oro över några aktuella uppsaliensiska stadsmiljöfrågor.

Det hela avslutades med kaffe och tårta – själv tog jag som är diabetiker bara en smaksked av den frestande goda tårtan.

Och jag fick lön för uppoffringen. Blodsockervärdet var på mycket bra nivå, när jag mätte senare på kvällen.

Fast då var vi redan hemma i Uppsala, skjutsade dit i Bengts bil.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^