De gröna ökar i Oslo

19 juni 2013 19:06 | Politik | 4 kommentarer

Sentio har för Klassekampen gjort en opinionsmätning för Oslo, en mätning som har fått publicitet också i andra media.

Det mest anmärkningsvärda med den här undersökningen är att Miljøpartiet de Grønne, sen sin start i Norge närmast ett negligerbart parti, i den här mätningen i Oslo samlar 4 procent, vilket är + 3,4 procentenheter mer än i förra valet. Bekräftas det här i andra undersökningar är det närmast en sensationell ökning.

I gengäld har Rød Valgallianse, som har sett ut att kanske kunna ta ett mandat i Oslo, gått tillbaka till 3 procent (- 1).

För Arbeiderpartiet ser det illa ut i den norska huvudstaden. Jämfört med valet 2009 backar partiet med 9 procentenheter och får nu 26 procent.

Det kommande valets stora vinnare ser fortfarande Høyre ut att bli, så även i Oslo. I den här mätningen får partiet i Oslo hela 34,5 procent (+ 12,9).

Arbeiderpartiet hsr redan tidigre i landsgenomsnitt haft en svag ställning, och enligt den här undersökningen skulle partiet minska med ytterligare 9 procentenheter och landa på 26 procent.

Men också Sosialistisk Venstreparti har tappat 3,3 procentenhetrer sedan valet och ligger nu i Oslo på 6,9 procent.

Fremskittspartiet skulle tappa 4 procentenheter och hamna på 13,6 procent, och det är väl det här som gör att hoppet inte behöver vara helt ute för den sittande röd-gröna regeringen. FRPs framtoning är ganska aggressiv och krävande, och utan dess stöd i någon mening kan Høyre knappast bilda regering.

Alltså: Senterpartiet, i Oslo visserligen ett mycket litet parti (0,5 proent = – 0,5), är förvisso större på den norska landsbygden men ändå ett litet parti. De båda övriga mittenpartierna Venstre (8,7 procent = + 2,3) och Kristelig Folkeparti (2,2 procent = – 0,5) lutar mest åt att stödja en høyreregering, men de är heller inte helt främmande för att stödja en arbeiderpartiregering.

De gröna framhåller i sin nya styrkeposition (nåja) att man kanske borde bygga en regering på en grön dimension, men de och de borgerliga mittenpartierna plus det röd-gröna SV har ju sammanlagt en ganska svag position och kommer av allt döma också att ha det efter höstens stortingsval.

And now I’m 76

19 juni 2013 12:43 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Prosa & lyrik, Resor, Serier, Trädgård, Ur dagboken | 19 kommentarer

When I’m Sixty-four

Text och musik: Paul McCartney, 1967

When I get older losing my hair,
Many years from now,
Will you still be sending me a valentine
Birthday greetings bottle of wine?

If I’d been out till quarter to three
Would you lock the door,
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

oo oo oo oo oo oo oo oooo
You’ll be older too, (ah ah ah ah ah)
And if you say the word,
I could stay with you.

I could be handy mending a fuse
When your lights have gone.
You can knit a sweater by the fireside
Sunday mornings go for a ride.

Doing the garden, digging the weeds,
Who could ask for more?
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

Every summer we can rent a cottage
In the Isle of Wight, if it’s not too dear
We shall scrimp and save
Grandchildren on your knee
Vera, Chuck, and Dave

Send me a postcard, drop me a line,
Stating point of view.
Indicate precisely what you mean to say
Yours sincerely, Wasting Away.

Give me your answer, fill in a form
Mine for evermore
Will you still need me, will you still feed me,
When I’m sixty-four?

Whoo!

* * *

Nja, för egen del är jag redan 76 – fyller år i dag. Tunnhårig är jag sen länge, har också andra och mer besvärande krämpor.

Men den här dagen började helt strålande.

Jag uppvaktades på sängen av Birgitta med paket och en bukett vita rosor. Den vita rosen, Rosa alba maxima, slår ut före midsommar här i Roslagen, enligt familjemyten just på min födelsedag.

På köksbordet stod dessutom en nyplockad bukett med pioner och akleja.

Jag fick många böcker – mängden förklaras av att Birgitta är medlem i en bokklubb och sparar sådant som hon vet intressar mig i halvårsposter, en till jul och en till min födelsedag. Den här gången fick jag tre böcker av Primo Levi i en volym, ”Är detta en människa?”, ”Fristen” och ”De förlorde och de räddade”, vidare ”Ensam i Berlin” av Hans Fallada, Jörn DonnersMammuten” samt Tommy Körbergs memoarer ”Sjung tills du stupar”, nedtecknade av Klas Ekman. Flera av de här böckerna är veritabla tegelstenar, så jag hoppas att mitt besök hos ögonläkaren i nästa vecka leder till önskat resultat.

Barnböcker – jag vill gärna ha såna i present också – är lättare att läsa. ”Barbros bästa” innehåller berättelser av Barbro Lindgren, en favorit. Här får man möta figurer som den vilda bebin, Max, Benny samt Loranga, Masarin och Dartanjang. Dessutom har jag fått andra delen av Sara Olaussons serieversion av ”Loranga”.

Jag har också fått några DVD-filmer. Det går än så länge ganska bra att se svenska filmer, som ju inte fordrar textning, och av sådana har jag fått två boxar. Bo Widerberg-boxen innehållerr hela sju filmer: ”Barnvagnen”, ”Kvarteret Korpen”, ”Elvira Madigan”, ”Ådalen 31”, ”Mannen på taket”, ”Mannen från Mallorca” och ”Ormens väg på hälleberget”. Jag har förstås sett flertalet av dem tidigare, också skrivit om några av dem, men jag kommer ändå att se och se om hela samlingen. Dessutom fick jag en Hasse & Tage-samling, Volym 3, som innehåller fem filmer: ”Den enfaldige mördaren”, ”P & B”, ”Falsk som vatten”, ”Jim och piraterna Blom” och ”Vargens tid”. Slutligen har jag också fått två filmer som tvingar mig att sitta närmare TVn: Woody AllensFörälskad i Rom” och 007-filmen ”Skyfall”.

Och det är faktiskt inte slut med det. Birgitta har lovat att när vi ganska snart på vår östersjökryssning besöker Helsingfors, ska vi gå in i en Marimekko-butik och förnya mitt bestånd av nu i många fall ganska slitna marimekkoskjortor.

Efter presentregnet på sängen bjöds jag av hustrun att komma med ut i köket, där det till morgonkaffet serverades egenhändigt komponerad smörgåstårta, för ovanlighetens skull rund eftersom brödet i den bestod av Fazers rallarhalvor. Supergott tillsammans med nybryggt kaffe, Coop Prima apelsinjuice och Verum hälsofil.

Ute skiner solen, och födelsedagen har bara börjat. Närmast ska jag, äntligen, läsa morgontidningarna, ja vid det här laget även kvällstidningarna.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^