Tsaren av Tallinn

16 juni 2013 17:11 | Politik | Kommentering avstängd

Det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) är just nu Estlands största parti – bland annat stöder ett övervägande flertal av Estlands ryssar det här partiet, vilket ger starka utslag i de delar av Estland, där det bor många ryssar, nordöstra Estland, främst Narva, samt huvudstaden Tallinn i vars betongförorter det finns en stor rysk befolkning.

Majoriteten av de här ryssarna ser Centerpartiet, eller kanske snarare dess ledare, Edgar Savisaar, som också ryssarnas språkrör i estnisk politik. Savisaar har därför en mycket stark position som politisk ledare för huvudstaden, och inte mycket tyder på att hans ställning där ska hotas i höstens kommunalval.

I en färsk opinionsundersökning i Tallinn, gjord av TNS Emor för ett nyhetsprogram i estnisk TV, är Edgar Savisaars ställning fortfarande outstanding: hela 43 procent av de tillfrågade vill fortsatt se Savisaar som politisk ledare för Tallinn.

Det här framstår desto tydligare när man ser stödet för övriga kandidater till den här posten.

På andra plats hamnar Socialdemokraternas (Eesti sotsiaaldemokraatlik erakonds) Andres Anvelt med 9 procent.

Men också övriga oppositionspartikandidater uppnår i det närmaste samma stöd, också avrundat till 9 procent: Valdo Randpere, Reformierakond (Reformpartiet), Eerik Niiles-Kross, Isamaa ja Res Publica Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica) och Mart Helme, Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet).

Särskilt intressant är det sista. Konservativa folkpartiet utgörs, efter namnbyte, av resterna av det landsbygdsparti, vars ledning här om året till stor del gick över till Socialdemokraterna. I riksgalluparna är det ett enprocentsparti – men dess kandidat i Tallinn tycks alltså locka förvånansvärt många av de tillfrågade.

Ett pikant inslag i valrörelsen i Tallinn är att diplomaten Eerik Niiles-Kross kandiderar för IRL. I och för sig deltog han aktivt i kampen för Estlands just nationella frigörelse, men hans far Jaan Kross (nu död), en av Estlands absolut största skönlitterära författare, lät sig för någon period väljas in i Riigikogu (Riksdagen) på Socialdemokraternas lista, i och för sig som oberoende kandidat – men den som har läst Kross vet, att han värderingsmässigt redan från unga år såg sig själv som socialdemokrat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^