Estland: Reformpartiet i kris och Socialdemokraterna gör ett nytt försök att vinna ryssarnas förtroende

6 juni 2013 12:29 | Politik, Varia | Kommentering avstängd

Estland skakas just nu av en riktigt stor politisk skandal: Det ledande regeringspartiet, det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), har beslagits med ett ganska omfattande valfusk i sina interna partival.

Vidden av det här blir begriplig för utomstående betraktare, kanske inte för att två partimedlemmar har uteslutits för valfusk, men för att den ena av de utslutna heter Kristina Ojuland och bland annat har varit utrikesminister och nu sitter i europaparlamentet. Den estniska region hon representerar är det starkt ryssdominerde Ida-Virumaa.

Reformpartiets styrelse har försökt visa handlingskraft genom de här uteslutningarna, men valfusket visar sig vara mer utbrett än man har gjort gällande. Estniska media publicear nu uppgifter om att partiets interna e-poströstning har missbrukats i högre grad – bland annat finns det medlemmar i andra partier som, sig själva ovetande, har rgistrerats som röstande i Reformpartiets interna val.

Det ska bli spännande att se om den här präktiga skandalen ger utslag i nästa opinionsundersökning. Hederligare partier borde ju gynnas, men det finns naturligtvis en risk att det media nu har grävt fram mer generellt undergräver förtroendet för de politiska partierna.

I den senaste mätningen var Eesti sotsiaaldemokraatlik erakond (Estlands socialdemokratiska parti) största parti, men om den placeringen tävlar partiet med det lätt vänsterpopulisisk Keskerakond (Centerpartiet).

Centerpartiets starka ställning har främst att göra med att partiet har kommit att bli ryssarnas i Estland parti. Så för att mer bestående bli största parti behöver Socialdemokrterna fler ryska röster – 383.000 av dem som bor i Estland har ryska som modersmål. ESP har redan vidtagit åtgärder för att i högre grad attrahera ryssarna; bland annat har ett litet ryskt socialdemokratiskt parti upptagits i ESP, och det finns ryssar både i partiets ledning och parlamentsgrupp.

En ung rysk socialdemokratisk riksdagsledamot, som representerar det starkt ryssdominerade östra Estland, Jevgeni Ossinovski, har just nu tagit ett lovvärt initiativ. Många yngre ryssar, särskilt sådna med högre utbildning, talar en oklanderlig estniska, medan andra ryssar har lärt sig hjälpligt att kommunicera på estniska. Men de flesta ryssars språkförståelse är inte så djup, att de klarar att läsa till exempel lagtext. Så Ossinovski föreslår att cirka 400 lagar ska översättas till ryska.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^