Estland: Reformpartiet har åkt på en smäll och Cemterpartiets aktier stiger

14 juni 2013 18:11 | Politik | Kommentering avstängd

TNS Emors senaste partisympatimätning har gjorts i två omgångar. I den första omgången, 22-29 maj, gick det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) kraftigt framåt och intog med 29 procent åter platsen som Estlands största parti. Men så kom en period av mycket negativ publicitet för partiet: Det visade sig, att det i län efter län hade skett valfusk i partiets interna val. Ett ingripande i form av uteslutning av ett par inblandade personer har inte fått stormen att bedarra – också i andra valkretsar har samma slags valfusk senare uppdagats och fått publicitet i media. Det här försökte opinioninstitutet försås fånga in gemom att lägga till ytterligarte en mätperiod, 5-12 juni. Under den här turbulenta mätperioden var partiets stöd nere i 20 procent. TNS Emor har vägt samman de här två ytterligheterna och anger nu stödet för Reformpartiet som 24 procent, vilket ger partiet tredjeplatsen bland de estniska partierna. Procntandelen och placeringen är därmed desamma som i majmätningen.

Det parti som har vunnit mest på den här turbulensen är det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet). Dess ledare Edgar Savisaar är en ganska skicklig taktiker, och förmodligen skördar han ytterligarfe lagrar i det stora och rysstäta Tallinn, där han styr och nu har lovat bland annat avgiftsfri kollektivtrafik.

En pikant historia i tvekampen mellan de här båda partierna är att Edgar Savisaars exhustru Vilja Savisaar-Toomast, EU-prlamentariker och en av dem som har lämnat Centerpartiet, i dag meddelar, att hon ämnar gå över till Reformpartiet. Estniska media spekulerar i att hon i höstens kommunalval kommer att kandidera i Tallinn och där alltså ställa upp mot sin exmake. Själv skulle jag nog säga, att hon har fått sin lyskraft genom giftet med Edgar Savisaar, så att just det här skulle välta hans ganska cementerade välde i huvudstaden är tveksamt. Men steget från mitten-vänsterparti till utrerat borgerligt parti är alltså inte så långt. Tidningen Postimees uppger, att en annan av de centerpartister som under upproret i partiet lämnade Centern, fullmäktigeledamoten i Tallinn Ain Seppik också skulle vara på väg till Reformpartiet.

Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokraterna) ligger kvar på samma nivå som förra månaden, 26 procent. Det är bra, långt över resultatet i förra valet, men partiet tycks inte ha den fingertoppskänsla och den förmåga till publikknipande utspel som utmärker en gammal politisk räv som Edgar Savisaar.

Reformpartiets koalitionspartner Isamaa ja Res Publica Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica) har den här gången inte lyckats locka över besvikna reformpartiväljare. Partiet minskar i den här mätningen med en procentenhet och får 14 procent. Kanske beror det på att väljarna inte riktigt vet vad partiet vill. När Reformpartiets kris kulminerade gick dess tidigare ledare under många år Mart Lar ut i media och antydde, att partiets koalition med just Reformpartiet inte byggde på någon dogm – varefter de som nu leder partiet försökte släta över.

920 väljare har tillfrågats i TNS Emors mätning. Andelen som inte kunde uppge någon partisympati uppgick till 44 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^