Sommar med Fredrik Gertten

22 juli 2011 16:20 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Fredrik Gertten är journalist och filmare. Mest känd är han för dokumentärfilmen ”Bananas”, som handlar om levnadsvillkoren och hälsoriskerna för de plantagearbetare som i Nicaragua arbetar åt det amerikanska bananföretaget Dole. Det är en avslöjande film, och man kan väl säga att Dole själv bidrog till dess spridning och slagkraft genom att stämma Gertten. Den striden vann den envise och modige Gertten, och hans film har nu visats i 50 länder.

Den här historien återkom, med rätta, som en röd träd genom hela programmet – men egentligen hade väl Gertten mycket mer att berätta än han fick plats med i dagens Sommar-program. Själv fäste jag mig särskilt vid ett barndomsavsnitt, där han skildrade hur hans behov av att på olika sätt spränga gränser ledde till ett omhändertagande. I det stycket fanns det i hans program en brygga tillbaka till gårdagens program med Sara Stridsberg och hennes Beckomberga.

Gertten var i yngre dar också aktiv i den malmöitiska proggrörelsen. Han nuddade vid detta men spelade märkligt nog ingen musik från den tidens malmöscen. Visserligen spelade även han Timbuktu, men Timbuktu är ju ett något senare fenomen.

Bland de övriga han spelade fanns till exempel Ane Brun, Neil Young, Bob Marley, Anna Ternheim, Cornelis Vreeswijk och Patti Smith, men jag tyckte ibland, när han tonade ut musiken, att hans prioritet mer låg på snacket än på skivorna. Han nämnde inte heller själv löpande vad han spelade.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^