Sommar med Beate Grimsrud

3 juli 2011 18:12 | Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Jag tyckte kanske inte att Beate Grimsruds Sommar-program började riktigt lyckat – de relativt långa uppläsningarna ur hennes ”En dåre fri” fungerade inte riktigt, frigjorda från romanen. Men så snart hon hade övergått till att berätta om sina stora och grusade förhoppningar om att få Nordiska rådets stora romanpris, blev programmet nervigt spännande.

Att berätta om sig själv på ett så självutlämnande sätt är modigt, och hon krönte den här delen av sitt sommarprogram genom att spela hip hop-låten ”Power” med Kanye West och Dwele, där jag uppfattade textavsnittet ”They can kiss my asshole”.

Det här självutlämnande draget präglade över huvud taget programmet: sommarlägret för kristna ungdomar där hon kissade på sig, bekännelsen om dyslexin, det fullkomligt katastrofala deltagandet i ett ungdomsarbetsläger i Ungern, skräcken under en safari i Afrika och så vidare vittnade om att hon har ett personligt mod som få har. Ofta var det roligt också, som när hon åkte båt längs den grönländska kusten och i det gemensamma billiga sovutrymmet hittade ett knullande och svåravbrutet inuitpar på sin egen sovsäck.

Hennes musikval var också av yppersta klass, kanske det bästa hittills i årets Sommar-serie: Savage Rose med ”Lonely Heart”, Kongar-Ol Ondar med ”Tuva Groove” (strupsång), The Doors med ”People Are Strange”, Yolanda Be Cool och DCUP med ”We No Speek Americano” och Nina Simone med ”My Baby Just Cares For Me”. Och tro det eller inte – Cesaria Evora förekom i dag också, i dag tillsammans med Salif Keita i ”Yamore”. Mycket hade också ett tydligt samband med det hon berättade: Alice RussellsCrazy” till avsnittet om ”En dåre fri”, ”Time” med polska Kroke till avsnittet om polenresan och Paul Simon och Ladysmith Black Mambazo till safariavsnittet.

Och som sagt, självutlämnande var ordet för dagen, vilket till och med illustrerades av hennes knackiga engelska. Men bra var det – tack!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^