Sommar med Karin Broos

8 juli 2011 17:53 | Konst & museum, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag känner personligen inte till Karin Broos’ bildkonst men har förstått att hon, egentligen ganska sent i livet, har haft stora framgångar. Däremot kände jag omedelbart igen mig i det sjuttiotal som var hennes utgångspunkt som någorlunda vuxen människa: en attityd där studier inte längre sågs som den självklara vägen (till ett välbetalt yrkesarbete), resor som ibland mer innebar flykt än ett sätt att erövra andra länders kultur och historia, en ny attityd till droger och så inte minst en revolutionerande musik.

Många av de artister och grupper hon spelade är ett med den epok hon skildrade: Bob Dylan, Leonard Cohen, Neil Young, The Rolling Stones. Men praktiskt taget all musik hon spelade var mycket bra, och det allra mesta av den kom från den här tiden eller knöt an till den musik som då spelades.

Karin Broos’ Sommar-program var trots sin tydliga tidsbakgrund inte uttalat politiskt, men naturligtvis hörde hennes förhållningssätt – en tjej från en framgångsrik akademikerfamilj flyttar ut på den värmländska landsbygden till en kåk utan WC och vatten och där det går hål i golvet – hemma i det som döptes till gröna vågen. Själv har jag aldrig fallit för den här trenden, inte heller för det övriga sjuttiotalistiska med undantag för musiken, men det var faktiskt välgörande att få lyssna till en människa som framhärdade i sina grundvärderingar från då, till exempel att materiell framgång inte är allt här i livet och att konst och fritt skapande har ett egenvärde.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^