Sommar med Monika Nyström

20 juli 2011 15:18 | Barnkultur, Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Dagens Sommar-värd, Monika Nysröm, var framröstad av lyssnarna. Själv visste jag inget om henne, men jag har tagit reda på att hon numera bor i Åkersberga utanför Stockholm och studerar vidare. Till det lilla jag har lyckats få reda på om denna unga tvåbarnsmamma, tidigare dagmamma i Dalarna och bosatt i Sjugare by utanför Leksand, där också Erik Axel Karlfeldt en gång bodde, är att hon delar min passion för Melodikrysset.

Hennes musikval i sommarprogrammet hörde kanske inte till de mest varierade, men hon spelade inom den begränsade ramen en del pärlor som ”Om du lämnar mig nu” med Lars Winnerbäck och Miss Li, ”Tröstvisa” med Cajsa Stina Åkerström och Finn Kalvik och ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm. Till styrkan med musikvalet hörde att det genomgående hade ett samband med det hon talade om.

Aftonbladets Sommar-kommentatorer sätter betyg på olika sidor av den aktuella dagens Sommar-program, och man törs väl gissa att Monika Nyströms program får toppranking i fråga om känslostyrka. Det var ett svårt ämne hon hade valt: hennes mans och deras två små barns fars svåra cancersjukdom och bortgång för alls inte särskilt länge sedan. Att hon lyckades tala om olika sidor av sjukdomsförloppet och förlusten, även om barnens reaktioner och frågor, utan att själv falla i gråt – vilket jag var nära att göra vid ett par tillfällen – var oerhört starkt gjort. Min enda invändning är att det till slut kanske blev lite för mycket på samma tunga tema.

Men det fanns också återvunnen tröst i programmet, som när hon talade om nya dalasomrar med grönt gräs och blommande liljekonvaljer och när hon i slutet av programmet inte drog sig för att säga, att det kanske så småningom – hon är bara 35 år – kan bli en ny man, kanske till och med ytterligare ett barn, i hennes liv.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^