Solen skiner på Høyre – åtminstone i Oslo

19 augusti 2015 17:20 | Politik | Kommentering avstängd

Sentio Research har för tidningen Klassekampen gjort en opinionsundersökning om partisympatierna i Oslo inför det snart förestående kommunalvalet, en undersökning med ett resultat som pekar mot att den mångåriga borgerliga majoriteten kommer att bestå.

Arbeiderpartiet 30,2 procent (- 6,4 procentenheter)
Sosialistisk Venstreparti 4,5 procent (- 0,5 procentenheter)
Rødt 4,1 procent (+ 0,5 procentenheter)
Senterpartiet 0,3 procent (- 0,4 procentenheter)
Miljøpartiet De Grønne 7,5 procent (- 0,9 procentenheter)
Kristelig Folkeparti 2,9 procent (+ 0,6 procentenheter)
Venstre 7,0 procent (+ 1,4 procentenheter)
Høyre 34,9 procent (+ 4,5 procentenheter)
Fremskrittspartiet 6,8 procent (+ 0,1 procentenheter)

Med det här resultatet kan Raymond Johansen, tidigare partisekreterare i Arbeiderpartiet, ännu tidigare SVare, inte ta över i Oslo ens om Miljøpartiet De Grønne skulle ställa sig på vänsterns sida. Senterpartiet, som samarbetar med Arbeiderpartiet, finns knappast i Oslo, och i huvudstaden stöder det vacklande Kristelig Folkeparti borgerligt styre. Liberala Venstre, också det borgerligt, är traditionellt stort i Oslo. Høyre får tillsammans med Kristelig Folkeparti, Venstre och Fremskrittspartiet majoritet i bystyret, 31 av 59 platser.

Kristelig Folkeparti och Venstre, som i likhet med Arbeiderpartiet har stött en extra kvot av syriska flyktingar till Norge, styr Oslo tillsammans med Høyre, medan Fremskrittspartiet som är den främsta motståndaren till den här extrainsatsen formellt inte ingår i detta borgerliga styre – men FrP stöder naturligtvis ett fortsatt borgerligt styre.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^