Sommar i P1 med Fredrik Reinfeldt

13 augusti 2015 17:56 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Dagens Sommar, gjort live i studio, förtjänar på det hela taget beröm. Den jag därmed ger godkänt är Sveriges förre statsminister, också förre ledaren för Moderata Samlingspartiet Fredrik Reinfeldt.

Eftersom jag känner politikens villkor från ett helt liv i den, förstår jag själv att den förre moderatledaren knappast kan gå till anfall mot sin efterträdare eller ge sig in i dagspolitikens stridsfrågor. Det lilla han sa om politik, till exempel om den materiella utvecklingen också i fattigare delar av världen, var det slags allmängods man väntar sig från en person med Reinfeldts bakgrund, men åtminstone i fråga om flyktingpolitiken och antirasismen höll han fast vid den rakryggade hållning han hade redan som regeringschef. Sverigedemokrater som hör det här programmet kommer inte att jubla.

Om Reinfeldts Sommar alltså inte var ett forum för stora politiska avslöjanden, funkade det däremot utmärkt väl i mänskliga detaljer som hur uttåget ur politiken också medförde intåget av nya kläder i hans garderob.

Fast det allra mest intressanta i hans sommarprogram var enligt min mening den ganska långa utläggningen om det han för egen del har använt sin nya fria tid till, att skriva memoarer. Reinfeldt är ett hett byte också för Bonniers, som ska ge ut dem, men det han berättade om sina inledande kontakter med förlaget och om förlagets reaktion styrker mig i uppfattningen, att de stora förlagen, alltså inte bara Bonniers, är fabriker för böcker som främst ska sälja i mycket stora upplagor, vilket man kan uppnå med hjälp av slipade spökskrivare och/eller stark redigering åtminstone av betydande delar av manus. Själv skulle jag inte acceptera ens ansatser åt det här hållet – hellre inga memoarer.

Jag vet inte, kanske kommer Reinfeldts memoarer också att innehålla något om den nya kärleken i hans liv, enligt tidigare uppgifter i media Roberta Ahlenius. I sitt sommarprogram spelade han hur som helst Cajsa Stina Åkerströms och Åsa JindersAv längtan till dig”.

I övrigt fick vi höra bland andra The Rolling Stones, Elton John, Meat Loaf, Michael Jackson, Beyoncé och Kent. Och så en låt som kanske väckte förvåning bland en del av lyssnarna, ”Staten och kapitalet” med Ebba Grön.

Dock inte hos mig – jag vet att många ungmoderater på sin tid hade ”Staten och kapitalet” (som sitter i samma båt) som något av en kultlåt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^