Nya danska (S)-ledaren Mette Frederiksen definierar Socialdemokratiet som ett parti till vänster om mitten

24 augusti 2015 11:47 | Politik | 4 kommentarer

I sin första större intervju för dansk press säger den nya ledaren för danska Socialdemokratiet Mette Frederiksen om sitt parti: ”Vi ligger till vänster om mitten, det har vi i mina ögon alltid gjort.” I detta får hon stöd bland annat av partiets socialordfører, bundsförvanten Pernille Rosenkrantz-Theil. Och Herlevs borgmästare Thomas Gyldal Petersen tillägger för Politiken, att det här är en helt nödvändig signal och att ”de seneste års diskussion om Socialdemokratiet som ’centrum-centrum’ har skadet partiet”.

Fast alla deras framstående partivänner skulle kanske inte ha uttryckt sig på det sättet. Företrädaren som partiordförande, Helle Thorning-Schmidt, framhöll så sent som i valkampanjen nyligen, att partiet är ett mittenparti, och förre finansministern Bjarne Corydon hör också avgjort till mittenlägret. Förre justitieministern Morten Bødskov, som hör hemma i partiets högerflygel, rättar in sig i ledet: ”Socialdemokratiets formand lægger partiets linje, och den er jeg enig i.”

Mette Frederiksens nära allierade Pernille Rosenkrantz-Thiel citerar förre partiledaren Svend Auken, ”at på midten findes det kun døde fluer och hvide striber”.

Det här betyder dock inte att Socialdemokratiet plötsligt har blivit vänstersekteristiskt. Mette Frederiksen har gjort klart, att hon är beredd att förhandla med den borgerliga Venstre-regeringen för att få fram förnuftiga kompromisslösningar.

I en undersökning gjord av GallupForum för Berlingske anser 37 procent av de tillfrågade, att Mette Frederiksen är bäst ägnad att leda landet, medan 28 procent anser samma sak om Venstre-ledaren och statsministern Lars Løkke Rasmussen.

På frågan hur den nya regeringen hittills har klarat sina uppgifter är svaren de förväntade: Högerväljarna tycker att det har gått hyggligt, vänsterväljarna tvärt om. Betyget är högst bland Venstres väljare, 8,0, medan de socialdemokratiska väljarnas betyg blir 2,5.

De tillfrågade har också fått betygsätta de enskilda ministrarna i regeringen, och här vinner justitieministern, medan kultur- och kyrkoministern, utrikesministern och statsministern hamnar på delad andra plats.

På frågan vilka ministrar som har varit mest synliga svarar 71 procent integrationsminister Inger Støjberg, 45 procent justitieminister Søren Pind, 35 procent försvarsminister Carl Holst och 34 procent statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ett stort antal av ministrarna kommer inte ens upp i 10 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^