Ísland: Populister större än vänsterpartierna tillsammans

27 augusti 2015 17:58 | Politik | 2 kommentarer

Mandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Guðmundur Steingrímsson, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I en mätning i augusti stöddes det av 32,3 procent. Det är framför allt i huvudstaden Reykjavík det här populistiskt anstrukna partiet har ett mycket starkt stöd, kring 40 procent.

Tvåa låg det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) med 24,0 procent.

Trea, men på en mycket lägre nivå än i valet, låg Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som nu stöds av 12,4 procent.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) ligger med 12,2 procent kvar på en nivå, mycket lägre än den partiet tidigare har haft.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), har också backat, till 8,9 procent.

Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) har inte heller lyckats och stöds nu av 5,0 procent. Som en följd av detta har partiledaren Guðmundur Steingrímsson och även gruppordföranden Róbert Marshall meddelat, att de kommer att avgå vid årsmötet den 5 september. Som tänkbar ny partiledre nämns en av partiets grundare, Heiða Kristin Helgadóttir. Partiet är dock internt splittrat.

I Alltinget är det egentligen bara två partier, dels Björt framtíð (Ljus framtid), dels socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten), som stöder isländsk anslutning till EU.

Två nya mätningar visar, att en majoritet av islänningarna fortsatt är mot isländskt EU-inträde. I Gallups mätning är 50,1 procent mot och 34,2 procent för. I MMRs senaste mätning är 50,9 procent mot och 31,8 procent för.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^