Sommar i P1 med Maria Strømme

11 augusti 2015 17:08 | Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag vet inte om jag någon gång i det akademiska Uppsala har mött också Maria Strømme, men så begåvad och även vacker som hon att döma av bilderna inför dagens Sommar-program verkar vara, borde jag ju i så fall minnas det. Fast missförstå mig inte – hon är 45 och jag 78, och vi har båda livskamrater och barn – mina är i hennes ålder.

Jag är en superhumanist som i gymnasiet så fort det gick valde bort ämnen som matte, fysik och kemi. Hon är civilingenjör och professor i nanoteknologi, dessutom ledamot av Ingenjörsakademien och Vetenskapsakademien. När jag i dag börjar lyssna på hennes Sommar, känner jag inledningsvis klyftan mellan de här båda kulturerna, men ganska snart lyssnar jag fascinerat på henne – en av öppningarna är att hon ser nya möjligheter att bota fysiska krämpor som också jag har drabbats av, dessutom med hjälp av mycket mer målinriktad och effektiv medicinsk teknik.

Det sympatiska med henne är också att hon har nått en del av sina riktigt stora framgångar genom att pröva helt nya fält.

Helt oväntat är det inte att hon spelar en del musik som inte riktigt är min – därmed inte sagt att den inte skulle vara värd att lyssna på. Men en del av det hon spelar finns också i min musiksfär: Roxy Music, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Shakira.

Och allra roligast var det att få höra ”Elsker dae” med Åge Aleksandersen, en artist jag både har hört live och har på skiva. Aleksandersen kommer liksom Strømme från Norge.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^