Ísland: Populister större än vänsterpartierna tillsammans

27 augusti 2015 17:58 | Politik | 2 kommentarer

Mandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Guðmundur Steingrímsson, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I en mätning i augusti stöddes det av 32,3 procent. Det är framför allt i huvudstaden Reykjavík det här populistiskt anstrukna partiet har ett mycket starkt stöd, kring 40 procent.

Tvåa låg det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) med 24,0 procent.

Trea, men på en mycket lägre nivå än i valet, låg Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som nu stöds av 12,4 procent.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) ligger med 12,2 procent kvar på en nivå, mycket lägre än den partiet tidigare har haft.

Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), har också backat, till 8,9 procent.

Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) har inte heller lyckats och stöds nu av 5,0 procent. Som en följd av detta har partiledaren Guðmundur Steingrímsson och även gruppordföranden Róbert Marshall meddelat, att de kommer att avgå vid årsmötet den 5 september. Som tänkbar ny partiledre nämns en av partiets grundare, Heiða Kristin Helgadóttir. Partiet är dock internt splittrat.

I Alltinget är det egentligen bara två partier, dels Björt framtíð (Ljus framtid), dels socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten), som stöder isländsk anslutning till EU.

Två nya mätningar visar, att en majoritet av islänningarna fortsatt är mot isländskt EU-inträde. I Gallups mätning är 50,1 procent mot och 34,2 procent för. I MMRs senaste mätning är 50,9 procent mot och 31,8 procent för.

2 kommentarer

  1. Att Islänningarna inte vill ge upp sin suveränitet är självklart. Men vad vill de populära partierna och vad vill de impopulära partierna? Är det bara EU som skiljer?

    Comment by Johnny — 2015 08 28 4:39 #

  2. Till Johnny Andersson: EU spelar faktiskt en mycket stor roll, detta eftersom Ísland har fisket som en av de bärande näringarna och därför slår vakt om sina mycket stora fiskevatten.

    Den ursprungliga partikartan är fördelad från höger till vänster på ungefär det sätt vi är vana från Sverige och övriga Norden – jag har i början av min text angett hemhörighet – och speglar i grunden befolkningens socioekonomiska intressen: Självständighetspartiet är kapitalets parti, Framstegspartiet böndernas och så vidare. Efterträdaren till de gamla kommunistpartiet kallar sig numera Vänsterpartiet – de gröna, vilket senare förstås markerar att de vill ha också den roll som till exempel det svenska Miljöpartiet har.

    Som en följd av den ekonomiska kris Ísland råkade ut för bland annat till följd av spekulation från de ekonomiskt besuttnas sida röstade islänningarna först fram en regering, bestående av de båda vänsterpartierna, men när den inte snabbt nog fick ordning på landets ekonomi, förlorade dessa kraftigt i popularitet, och vänsterregeringen fick lov att avgå.

    Det är i spåren av det här den isländska partistrukturen har förändrats – bland annat har landet fått två nya partier.

    Det ena, Ljus framtid, har – som jag skriver – inte riktigt lyckats, kanske för att partiet från början i sin ledning hade politiker, som kom från både högern och från vänstern.

    Det andra, Piratpartiet, ser jag som ett klassiskt populistparti, ett som utan ekonomiska hämningar lovar allt åt alla.

    Något som skiljer Ísland från övriga Norden är att dess avlägsna läge ute i Atlanten gör, att antalet invandrare/flyktingar är relativt litet, så det är inte den frågan som förklarar Piratpartiets tillväxt.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 28 10:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^