Några danska noteringar

12 juli 2015 18:38 | Politik | 6 kommentarer

Den nya danska minoritetsregeringen – Venstre har bildat enpartiregering och får då förhandla om varje fråga som ska beslutas av Folketinget – har redan stött på svårigheter; den kan till exempel inte lita på att det i valet svårt sargade Konservative Folkeparti alltid ska rösta på regeringens förslag, och det är lätt att föreställa sig frågor, där Dansk Folkeparti inte kommer att agera som röstboskap. Det här är en viktig bakgrund till att Socialdemokratiet, nu under ledning av Mette Frederiksen, redan har lovat att stödja den nya regeringen i en sakfråga, där statsministern och venstreledarfen Lars Løkke Rasmussen inte såg ut att få tillräckligt parlamentariskt stöd.

Gallup har för kvällstidningen BT gjort en opinionsundersökning där man har ställt den nye statsministerns trovärdighet mot den förras, alltså Helle Thorning-Schmidts (S). På frågan vem av dem som är den bästa statsministern svarade 40 procent Helle Thorning-Schmidt, 23 procent Lars Løkke Rasmussen. 32 procent av de tillfrågade ansåg också, att Danmark hade fått en svag regering, och ytterligare 15 procent instämde i huvudsak med detta påstående.

Intressant att notera är att 60 procent av Venstres egna väljare visserligen anser att Løkke blir en bättre statsminister än Thorning men att hela 35 procent av dem tycker att de är lika bra. Och att en majoritet av Dansk Folkepartis och Liberal Alliances väljare anser att Løkke är sämre än Thorning.

* * *

Eftersom jag tidigare har skrivit om att ledaren för de självständighetsivrande färöiska Republikanerna, ett av två socialdemokratiska partier, Høgni Hoydal, som tog en av den självstyrande ögruppens platser i det danska Folketinget, överlåter sin plats till tvåan på listan, Magni Arge. Hoydal vill hellre ägna sina krafter åt Lagtinget hemma på Føroyar.

Två norska undersökningar till, en rikspolitisk och en inför kommune- och fylketingsvalet

12 juli 2015 17:59 | Politik | Kommentering avstängd

De norska tidningarna Nationen och Klassekampen beställer ibland tillsammans politiska opinionsundersökningar. Just nu är förstås intresset mest inriktat på kommune- och fylketingsvalget den 13 september, men den senaste undersökningen, utförd av Norfakta, innehåller också en rikspolitisk del.

I den minskar Arbeiderpartiet med 1,4 procentenheter jämfört med juni till nu 38,1 procent. Också det här resultatet ligger under de drygt 40 procent Arbeiderpartiet länge fick i opinionsmätningarna men ordentligt över partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Sosialistisk Venstreparti, som i rader av mätningar har legat under spärren (också i Norge 4 procent), ökar med 0,5 procentenheter men kommer då ändå bara upp i 3,9 procent – i valet fick partiet 4,1 procent.

Senterpartiet minskar med hela 2,2 procentenheter till 4,3 procent, vilket är långt under partiets valresultat 2013, 5,5 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,1 procent till 2,5 procent, vilket är högre än i 2013 års stortingsval, då partiet fick 1,1 procent.

Det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne backar med 0,1 procentenheter till 3,9 procent, vilket är lite högre än de 2,8 procent partiet fick i 2013 års val.

Kristelig Folkeparti ökar med 0,3 procentenheter till 5,7 procent och ligger då över sitt valresultat, 5,2 procent.

Liberala Venstre, som i motsats till KrF inte har någon intern debatt om att byta till den röd-gröna sidan, minskar med 0,2 procentenheter till 4,5 procent, under partiets valresultat 2013, 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre minskar med 0,4 procentenheter till 21,8 procent, inte mycket att hurra för om man jämför med valresultatet 2013, 26,8 procent.

Dess koalitionspartner, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ökar mest, med 2,4 procentenheter till 13,3 procent, fortfarande uselt jämfört med valresultatet 2013, 16,3 procent.

* * *

Samma tidningar har också låtit samma institut mäta opinionsläget inför det förestående kommune- och fylketingsvalet. I det här fallet handlar det om landsgenomsnitt, och då måste man hålla i minnet att väljarbeteendet varierar ganska mycket i olika delar av landet. Inte bara så att vänster- och miljöpartierna är proportionellt starkare i storstäderna, medan Senterpartiet helt naturligt är starkt i jordbruksbygder och Kristelig Folkeparti är det i religiöst präglade landsdelar.

Men sett över hela landet är opinionsläget följande; jämförelsesiffrorna gäller här det senaste kommunevalget:

Arbeiderpartiet ökar med 4,2 procentenheter till 35,9 procent.

Sosialistisk Venstreparti ökar med 0,1 procentenheter till 4,2 procent.

Senterpartiet ligger still på 6,7 procent.

Rødt minskar med 0,1 procentenheter till 1,4 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt, ökar med hela 3,5 procentenheter till 4,4 procent.

Kristelig Folkeparti, som har en intern diskussion om sidbyte i vart fall i lokalvalen, står på stället marsch med 5,6 procent.

Liberala Venstre, som håller fast vid sitt principiella stöd för borgerligt styre, minskar med 0,9 procentenheter till 5,4 procent.

Høyre tappar hela 3,4 procentenheter och får då 24,6 procent.

Och Fremskrittspartiet backar 1,5 procentenheter till 9,9 procent.

Sommar i P1 med Johan Rockström

12 juli 2015 15:56 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Dagens sommarvärd, Johan Rockström, är professor i miljövetenskap. Min hustru, Birgitta Dahl, tidigare bland annat miljöminister, satt 2004 i styrelsen för Stockholm Environment Institute och var med om att utse Rockström till institutets chef. Men själv har jag aldrig vad jag minns träffat honom.

Rockströms Sommar-program i dag hade helt och hållet miljön som tema, men det blev trots de många och drastiska varningarna för vad vi människor är i färd med att göra med vår planet ändå inte en dyster domedagspredikan; det finns fortfarande hopp, menade Rockström, och utveckingen kan ännu vändas, även om det håller på att bli knappt om tid. En och annan term var kanske inte bekant för sommarlyssnaren i gemen, men hans många exempel på vad vi människor håller på att ställa till med genom vårt sätt att leva var både skakande och begripliga.

Också mot hans program måste man resa invändningen, att det inte var något lättlyssnat för hängmattan eller badstranden. Men i motsats till de allt för många allt för egotrippade sommarprogrammen var Rockströms variant åtminstone angelägen.

Den här miljöprofessorn hade så mycket angeläget att säga, att han ibland måste tona de skivor han hade valt ut. Ändå gjorde han intressanta glidningar som den från Frank Sinatras till Sex Pistols’My Way”. Bland det han i övrigt spelade fanns Stiff Little Fingers, Pink Floyd, Dire Straits, Bruce Springsteen (i Woody Guthrie-klassikern ”This Land Is Your Land”), Bob Marley, Tracy Chapman, Bob Dylan och John Lennon med flera i ”Imagine”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^