Några danska noteringar

12 juli 2015 18:38 | Politik | 6 kommentarer

Den nya danska minoritetsregeringen – Venstre har bildat enpartiregering och får då förhandla om varje fråga som ska beslutas av Folketinget – har redan stött på svårigheter; den kan till exempel inte lita på att det i valet svårt sargade Konservative Folkeparti alltid ska rösta på regeringens förslag, och det är lätt att föreställa sig frågor, där Dansk Folkeparti inte kommer att agera som röstboskap. Det här är en viktig bakgrund till att Socialdemokratiet, nu under ledning av Mette Frederiksen, redan har lovat att stödja den nya regeringen i en sakfråga, där statsministern och venstreledarfen Lars Løkke Rasmussen inte såg ut att få tillräckligt parlamentariskt stöd.

Gallup har för kvällstidningen BT gjort en opinionsundersökning där man har ställt den nye statsministerns trovärdighet mot den förras, alltså Helle Thorning-Schmidts (S). På frågan vem av dem som är den bästa statsministern svarade 40 procent Helle Thorning-Schmidt, 23 procent Lars Løkke Rasmussen. 32 procent av de tillfrågade ansåg också, att Danmark hade fått en svag regering, och ytterligare 15 procent instämde i huvudsak med detta påstående.

Intressant att notera är att 60 procent av Venstres egna väljare visserligen anser att Løkke blir en bättre statsminister än Thorning men att hela 35 procent av dem tycker att de är lika bra. Och att en majoritet av Dansk Folkepartis och Liberal Alliances väljare anser att Løkke är sämre än Thorning.

* * *

Eftersom jag tidigare har skrivit om att ledaren för de självständighetsivrande färöiska Republikanerna, ett av två socialdemokratiska partier, Høgni Hoydal, som tog en av den självstyrande ögruppens platser i det danska Folketinget, överlåter sin plats till tvåan på listan, Magni Arge. Hoydal vill hellre ägna sina krafter åt Lagtinget hemma på Føroyar.

6 kommentarer

 1. Det är väl inget konstigt med detta. Finns många även inom S och MP som anser att Löfven inte är en speciellt bra statsministerkandidat.

  Comment by Leif — 2015 07 13 12:17 #

 2. Till Leif: Det intressanta är att en så stor andel av väljarna tycker att den i valet knappt förlorande sidans statsminister var så mycket bättre än den som tillträdde, också att en majoritet i två av den vinnande sidans partier tycker så.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 13 12:47 #

 3. Visserligen men det blev en speciell situation i Danmark när valets store förlorare Lars Løkke Rasmussen ändå fick bilda regering. Helle Thorning-Schmidt gjorde ett bra val och S fick t.o.m. ett något bättre valresultat än senast. Problemet var att de partier man regerat tillsammans med gjorde ett dåligt val. Tror egentligen att de danska väljarna var ganska nöjda med Helle som statsminister men det handlade istället om missnöje med några av samarbetspartierna.

  Den senaste opinionsundersökningarna visar att förtroendet för Löfven är lågt. Sen har han å andra sidan ingen konkurrens att tala om för ingen av de övriga nuvarande partiledarna är heller några statsministerämnen. Även om jag ogillar Reinfeldt så får man ändå ge honom att han fungerade i rollen som statsminister även om Göran Persson var ännu bättre men förlorade valet 2004 pga partiets vänsterfalang.

  Comment by Leif — 2015 07 13 15:00 #

 4. Till Leif: Men jag har ju steg för steg följt den danska valrörelsen och mycket utförligt kommenterat valutgången.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 13 15:06 #

 5. Ovan menade jag såklart valet 2006.

  Jag har läst dina inlägg om danska valet och därför förstår jag inte varför du blir så förundrad över att Helle Thorning-Schmidt har ett större förtroende som statsministerkandidat än Lars Løkke Rasmussen. Den sistnämnde har ju dessutom varit statsminister en gång tidigare utan att göra någon glad.

  Comment by Leif — 2015 07 13 17:10 #

 6. Men människa, det är behovet av ditt inlägg jag är förundrad över.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 13 17:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^