Sommar i P1 med Kristina Sandberg

29 juli 2015 15:51 | Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Sundsvall är min gamla skolstad, men eftersom jag 1971, det år Kristina Sandberg föddes, befann mig i Uppsala, har jag av naturliga skäl aldrig träffat henne i våra gemensamma hemtrakter, inte heller i det Ångermanland där jag gjorde lumpen och hade släkt och som utgör miljön för hennes prisbelönta romantrilogi om Maj, ”Att föda ett barn” (2010), ”Sörja för de sina” (2012) och ”Liv till varje pris” (2014).

Jag har inte läst de här böckerna, men eftersom de har ett hemmafrutema och hon ägande dagens Sommar åt att tala om framför allt femtiotalets hemmafruar, finns det annat som gör mig rustad att skriva om det här ämnet. Jag har arbetat i sekretariatet för den av henne nämnda Alva Myrdals jämlikhetsgrupp, den som inom arbetarrörelsen gick i bräschen för jämställdhet mellan kvinnor och män. Jag har varit med om att organisera en framgångsrik kampanj mot att Nancy Eriksson, författare till pamfletten ”Bara en hemmafru”, skulle väljas till ny ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Och framför allt har jag själv under min uppväxttid i Juniskär i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall upplevt hur kvinnorna på 1940- och 1950-talen, inklusive min egen mamma, var hemmafruar, medan deras män förvärvsarbetade.

Jag har alltså inte läst Kristina Sandbergs böcker, men jag fann hennes radiosummering av de tre romanerna om Maj intressant och sympatisk. Hon lever sig in i de villkor och de tänkesätt som präglade de här kvinnorna, som egentligen inte hade mycket till val – förrän vi i en yngre generation började göra något åt deras låsta situation.

För musiken i programmet stod i huvudsak kvinnor, men den handlade framför allt om kvinnor. Om jag bortser från att Eva Cassidy och ”Over the Rainbow” förekom även i dag, fanns det en hel del hörvärt att lyssna på: Nina Simone, Tina Turner, Frida Hyvönen, Nina Ramsby, Dusty Springfield, Aretha Franklin och så Janis Joplin (”One Night Stand”) och Marie Bergman (”Ingen kommer undan politiken”).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^