Sommar i P1 med Johan Rockström

12 juli 2015 15:56 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Dagens sommarvärd, Johan Rockström, är professor i miljövetenskap. Min hustru, Birgitta Dahl, tidigare bland annat miljöminister, satt 2004 i styrelsen för Stockholm Environment Institute och var med om att utse Rockström till institutets chef. Men själv har jag aldrig vad jag minns träffat honom.

Rockströms Sommar-program i dag hade helt och hållet miljön som tema, men det blev trots de många och drastiska varningarna för vad vi människor är i färd med att göra med vår planet ändå inte en dyster domedagspredikan; det finns fortfarande hopp, menade Rockström, och utveckingen kan ännu vändas, även om det håller på att bli knappt om tid. En och annan term var kanske inte bekant för sommarlyssnaren i gemen, men hans många exempel på vad vi människor håller på att ställa till med genom vårt sätt att leva var både skakande och begripliga.

Också mot hans program måste man resa invändningen, att det inte var något lättlyssnat för hängmattan eller badstranden. Men i motsats till de allt för många allt för egotrippade sommarprogrammen var Rockströms variant åtminstone angelägen.

Den här miljöprofessorn hade så mycket angeläget att säga, att han ibland måste tona de skivor han hade valt ut. Ändå gjorde han intressanta glidningar som den från Frank Sinatras till Sex Pistols’My Way”. Bland det han i övrigt spelade fanns Stiff Little Fingers, Pink Floyd, Dire Straits, Bruce Springsteen (i Woody Guthrie-klassikern ”This Land Is Your Land”), Bob Marley, Tracy Chapman, Bob Dylan och John Lennon med flera i ”Imagine”.

11 kommentarer

 1. Man måste nog vara speciellt intresserad av klimatfrågan, vilket jag är, för att ha fått ut något av dagens program. Dock blir jag alltid lika besviken på klimatdebattörer som säger att allting löser sig bara vi bestämmer oss för att sätta upp bindande klimatmål. Jag har svårt att se hur man inom några decennier t ex kan ta fram elbilar som kan bli var mans egendom, alltså även fattigas egendom. Oljan kommer att flöda tills den blir för dyr att ta upp. Beskattar man den så att den blir för dyr, drabbas i första hand alla utan högre inkomster. Den socialekonomiska aspekten nämns aldrig av t ex miljöpartiet (som är ett höginkomsttagarparti).
  Har just avlyssnat programmet via internet, vilket är det bästa sättet, eftersom man kan spola förbi all ev tråkig musik.

  Comment by Lasse H — 2015 07 12 23:35 #

 2. Pella Thiel kommenterar Rockströms sommarprat så här:

  ”Vilka drivkrafter får vi höra om i Rockströms Sommar? VARFÖR ska vi göra den nödvändiga omställningen (från den gamla modellen som beskrivs som farlig, dyr och oattraktiv) – vilka drivkrafter och motiv, vilka värderingar använder JR?

  Jo, det är mer lönsamt, smartare och ballare. Hållbarhet är vägen till en mer attraktiv, coolare, teknologiskt mer avancerad, mer hälsosam, mer demokratisk framtid. Trots försiktig tillväxtkritik beskrivs hur vi kan ha utveckling, tillväxt och framgång … det sätter inga hinder för ekonomisk utveckling. Inte behöver vi göra omställningen av miljöskäl, nej, med exempel från Kina och Texas beskrivs hur reformer mot hållbarhet görs för att ”it makes sense” – det gynnar nämligen tillväxten. Man tjänar på det. Vi kommer att tjäna pengar på övergången till en noll kol-ekonomi. … Revolutionen är digital och högteknologisk, med nanoteknologi, molekylärbiologi, och en värld på en digital 3D-motorväg…

  Denna retorik vilar tryggt inom ramen för den gamla berättelsen. Naturen är en leverantör av välfärd. Utveckling är lika med tillväxt och framgång, ökande kontroll ner på nanonivå. Mänskliga drivkrafter är främst framgång, särskilt ekonomisk.

  Den här berättelsen ger inte mig något hopp.”

  Resten av hennes utmärkta analys finns här:

  http://www.lodyn.se/2015/07/13/rockström-i-sommar-en-reflektion-27629291#comments

  Comment by anita lindblad — 2015 07 13 14:18 #

 3. Nostradamus hade alltså rätt½

  Comment by Urban Sjölander — 2015 07 14 21:23 #

 4. Är jag den ende som noterade denna nyhet häromdagen? Forskare vid The Met Office, Storbritanniens motsvarighet till SMHI, anser, med 97 procents exakthet!, att vi går mot en ny mini-istid redan 2030. Det torde väl få en större inverkan på den globala uppvärmningen än även den högsta bensinskatten!

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-jorden-pa-vag-mot-liten-istidistid redan 2030!

  Comment by Jan — 2015 07 15 10:40 #

 5. Tydligen blev det något fel på länken ovan så jag skriver den igen här:http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-jorden-pa-vag-mot-liten-istid

  Comment by Jan — 2015 07 15 10:44 #

 6. Angående den nya lilla istiden som tidningarna skriver om så har tidigare beräkningar visat att den på sin höjd kan minska temperaturökningen med i storleksordningen 0,3 grader. Dvs i bästa fall förskjuts en skadlig uppvärmning ett eller ett par decennier framåt.

  DN, som publicerade nyheten, har för övrigt tagit bort artikeln från nätet, kanske bedömde de att den var irrelevant.

  Läs gärna den här länken från Uppsalainitivet:

  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2015/07/jorden-pa-vag-mot-en-kraftig.html?m=1

  Comment by anita lindblad — 2015 07 15 15:25 #

 7. Att DN tog bort artikeln efter påtryckningar från supermiljöbloggen är om något alarmerande. Tänk om alla tveksamma rapporter om stigande temperaturer och havsnivåer skulle tas bort. Skulle inte bli mycket kvar.
  Äckligt hur miljövänstern bevakar och styr medierna i i detta land.

  Comment by Henrik — 2015 07 23 14:08 #

 8. Måste bara inflika också vilket skämt att länka till uppsalainitiativet. Ungefär lika stor trovärdighet som lögnaren och charlatanen Rockström.

  Comment by Henrik — 2015 07 23 14:28 #

 9. Till Henrik Gunnarsson: Intressantare än dina åsikter är hettan i ditt hat mot Rockström och din övertygelse att det finns en miljövänster, som styr vad som sägs i medierna.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 23 14:37 #

 10. Hat byggs när endast vissa åsikter släpps fram, det gäller knappast endast klimatfrågan. Att vänstern och miljöpartiet är kraftigt överrepresenterade bland journalister är ju ingen nyhet eller? Inte konstigt då att människor som rockström är de enda man frågar då man helt enkelt får de svar man vill ha. Jag har alltid röstat på S men det är slut med det så länge msn regerar med det LILLA partiet som heter MP och som i dagens Sverige har oproportionerligt stort inflytande. Detta skapar irritation och om du vill kalla det hat.

  Comment by Henrik — 2015 07 23 14:53 #

 11. Till Henrik Gunnarsson: Inte heller jag skulle komma på idén att rösta på Miljöpartiet, men för egen del har jag förståelse för vissa delar av dess miljöpolitik, medan jag tycker att det här partiet i andra frågor är för borgerligt.

  Comment by Enn Kokk — 2015 07 23 15:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^