Sommar i P1 med Maxida Märak

30 juli 2015 16:28 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Det är högst rimligt att också någon same förekommer bland sommarvärdarna. I dag representerades Sápmi, Sameland, av unga och stridbara Maxida Märak, bosatt i Jokkmokk. Märak förenar rap och hiphop med kamp för samekultur och samiska rättigheter.

Hon berättade i sitt Sommar en del om sitt personliga liv, men jag väljer här att koncentrera mig på hennes starka plädering för samernas rättigheter. Jag kan i princip hålla med henne också i kravet att samerna måste få bestämma om rätt till gruvbrytning på deras traditionella områden.

Samtidigt finns det här ett problem, och jag tänker då inte främst på världens rop på mineraler.

Jag är en stark anhängare av den demokratiska nationalstaten, men ett av samernas problem i detta stycke är deras ringa antal, 20.000-35.000 i Sverige men många av dem assimilerade i det svenska samhället och inte ens bosatta i de ursprungliga samiska områdena, ytterligare sammanlagt kanske 60.000 i nordligaste Norge och Finland samt på Kolahalvön i Ryssland. Och om man ser på kartan över Sápmi, ser man att en rad förhållandevis stora städer och även mindre orter, alla med en befolkning bestående av svenskar, norrmän, finnar och ryssar, ligger i detta Sameland. I själva verket utgör den samiska ursprungsbefolkningen praktiskt taget överallt i detta ytmässigt enorma område en försvinnande liten minoritet, vars traditionella näringsstuktur (jakt och fiske men framför allt rennäringen) kräver väldiga ytor för att föda en liten men nomadiserande befolkning.

Och jag är rädd att inflyttningen av alla de andra ovan nämnda och deras behov av annat slags sysselsättning inte kan rullas tillbaka.

Samerna talar ett språk som är besläktat med bland annat finska och mitt eget ursprungliga språk, estniska.

Maxida Märak bjöd i sitt sommarprogram på samisk musik i vid mening: norska Adjagas, Ára med ”Speadjarnavdi”, Mari Boine och Maxida Märak själv. Ett par skivor, med Buffy Sainte-Marie och A Tribe Called Red, hade anknytning till ursprungsbefolkningen i Canada.

Men sen försörjer sig ju Maxida Märak också på att producera hiphop och rap, och flera låtar hade även den musikaliska bakgrunden.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^