Sommar i P1 med Herman Geijer

15 juli 2015 15:46 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Herman Geijer har blivit sommarvärd genom en lyssnaromröstning. Hur många som behövdes för det vet jag inte, men att det finns de där ute som är intresserade av hans ämne, zombies, berättade han själv i dagens Sommar: När han annonserade ut en ABF-cirkel om zombies, kom det ett par hundra intresserade, så man fick dela gruppen i fyra olika cirklar.

Som bokläsande människa är jag inte främmande för att läsa om spöken, zombies, änglar och andra fiktiva fenomen, men eftersom jag är en rationalistisk människa, skulle jag inte komma på tanken att se det här som något hämtat ur verkligheten.

Vad jag förstår tror inte heller Herman Geijer på zombies, men han är i alla fall alldeles otroligt fascinerad av det här ämnet, så insnöad på det att det ibland under sommarprogrammets gång blir svårt att tro att hans (och andras) dragning till människoätande odöda bara har den bakgrund han själv anger: zombierna ska ses som en symbol för en rad storskaliga katastrofer som kan drabba mänskligheten. Vilken nu grunden än var, talade han en del om vikten av att upprätthålla en ständig katastrofberedskap i form av lager av mat och vatten. Med den tolkningen är alltså zombierna symboler för pandemier och naturkatastrofer – fast i de senare fallen tror jag ju för egen del att sunt förnuft och rationalism är till större nytta än föreställningar om zombier.

Av de skivor Herman Geijer spelade, kände jag bara till KSMBs FP, en spark mot Folkpartiet.

De skivor Geijer spelade, med Slayer’s ”Raining Blood” som avslutning, bildade den kanske mest larmande låtlistan hittills i årets sommarprogram. Åter igen aktualiserades frågan, om Sommar, oavsett arten av likriktning, ska få lov att göras så musikaliskt ensidigt. Om Sommar den ena dagen görs på det här sättet, en annan dag med musik som gillas av till exempel många pensionärer – hur ska programmet då någonsin få en stor och någorlunda konstant publik?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^