Två norska undersökningar till, en rikspolitisk och en inför kommune- och fylketingsvalet

12 juli 2015 17:59 | Politik | Kommentering avstängd

De norska tidningarna Nationen och Klassekampen beställer ibland tillsammans politiska opinionsundersökningar. Just nu är förstås intresset mest inriktat på kommune- och fylketingsvalget den 13 september, men den senaste undersökningen, utförd av Norfakta, innehåller också en rikspolitisk del.

I den minskar Arbeiderpartiet med 1,4 procentenheter jämfört med juni till nu 38,1 procent. Också det här resultatet ligger under de drygt 40 procent Arbeiderpartiet länge fick i opinionsmätningarna men ordentligt över partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Sosialistisk Venstreparti, som i rader av mätningar har legat under spärren (också i Norge 4 procent), ökar med 0,5 procentenheter men kommer då ändå bara upp i 3,9 procent – i valet fick partiet 4,1 procent.

Senterpartiet minskar med hela 2,2 procentenheter till 4,3 procent, vilket är långt under partiets valresultat 2013, 5,5 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,1 procent till 2,5 procent, vilket är högre än i 2013 års stortingsval, då partiet fick 1,1 procent.

Det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne backar med 0,1 procentenheter till 3,9 procent, vilket är lite högre än de 2,8 procent partiet fick i 2013 års val.

Kristelig Folkeparti ökar med 0,3 procentenheter till 5,7 procent och ligger då över sitt valresultat, 5,2 procent.

Liberala Venstre, som i motsats till KrF inte har någon intern debatt om att byta till den röd-gröna sidan, minskar med 0,2 procentenheter till 4,5 procent, under partiets valresultat 2013, 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre minskar med 0,4 procentenheter till 21,8 procent, inte mycket att hurra för om man jämför med valresultatet 2013, 26,8 procent.

Dess koalitionspartner, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ökar mest, med 2,4 procentenheter till 13,3 procent, fortfarande uselt jämfört med valresultatet 2013, 16,3 procent.

* * *

Samma tidningar har också låtit samma institut mäta opinionsläget inför det förestående kommune- och fylketingsvalet. I det här fallet handlar det om landsgenomsnitt, och då måste man hålla i minnet att väljarbeteendet varierar ganska mycket i olika delar av landet. Inte bara så att vänster- och miljöpartierna är proportionellt starkare i storstäderna, medan Senterpartiet helt naturligt är starkt i jordbruksbygder och Kristelig Folkeparti är det i religiöst präglade landsdelar.

Men sett över hela landet är opinionsläget följande; jämförelsesiffrorna gäller här det senaste kommunevalget:

Arbeiderpartiet ökar med 4,2 procentenheter till 35,9 procent.

Sosialistisk Venstreparti ökar med 0,1 procentenheter till 4,2 procent.

Senterpartiet ligger still på 6,7 procent.

Rødt minskar med 0,1 procentenheter till 1,4 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt, ökar med hela 3,5 procentenheter till 4,4 procent.

Kristelig Folkeparti, som har en intern diskussion om sidbyte i vart fall i lokalvalen, står på stället marsch med 5,6 procent.

Liberala Venstre, som håller fast vid sitt principiella stöd för borgerligt styre, minskar med 0,9 procentenheter till 5,4 procent.

Høyre tappar hela 3,4 procentenheter och får då 24,6 procent.

Och Fremskrittspartiet backar 1,5 procentenheter till 9,9 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^