Dansk Folkeparti näst största parti i Gallup-mätning

13 juli 2014 21:46 | Politik | Kommentering avstängd

Den inbördes ordningen, vilket parti som är störst, skiftar för närvarande, om man ser till olika danska opinionsmätningar.

I Gallups senaste mätning ligger Socialdemokratiet fortsatt på första plats med 21,6 procent (21,8 procent i Berlingske Barometer, som är ett genomsnitt av senaste tidens mätningar). Partiets resultat i folketingsvalet 2011 var dock 24,8 procent. Och partiet har ju fått parlamentarisk och annan förstärkning genom att en del kända SFare, bland andra förutvarande ministern Astrid Kragh, har gått över till (S). I en färsk tidningsintervju säger hon för övrigt, att hon, nu när hon har fått tänka efter, alltid har varit socialdemokrat.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti är tätt efter med 21,5 procent (21,2 i barometern). Det är en mycket högre nivå än i valet 2011, då 9,2 procent röstade på DF. Partiets i allmänna opinionen mycket omtyckte ledare Kristian Thulesen-Dahl verkar nu under den allra senaste tiden ha börjat sända lockrop till socialdemokrater.

Det ledande borgerliga oppositionspartiet Venstre verkar också enligt den här undersökningen ha kommit upp ur den vågdal, dit partiledarens närighet förpassade det, men enligt Gallup ligger partiet med 21,3 procent (21,8 procent i barometern) kvar på tredje plats och har då en bra bit kvar till sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

I den här mätningen ligger Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, vänsterliberala Radikale Venstre (som också har fått en före detta SF-minister, Ida Auken, i sina led), på 8,7 procent (8,9 procent i barometern, vilket är snäppet under partiets valresultat 2011, 9,1 procent.

Socialistisk Folkeparti, som lämnade den här koalitionsregeringen, har efter den kris som följde återhämtat sig något men får i den aktuella undersökningen bara 5,5 procent (5,8 procent i barometern), att jämföra med 9,2 procent i folketingsvalet 2011.

I den aktuella Gallup-mätningen består försprånget för dess rödgröna och feministiska konkurrent Enhedslisten, som där får 10,4 procent (9,4 procent i barometern), vilket är märkbart mer än vad partiet fick i valet 2011, 6,7 procent.

De återstående två borgerliga oppositionspartierna ligger kvar på sin förhållandevis låga nivå.

Konservative Folkeparti, som i valet 2011 fick 4,9 procent, stöds både i den aktuella mätningen och i barometergenomsnittet av 5,2 procent.

Och Liberal Alliance, som i folketingsvalet 2011 stöddes av 5,0 procent, stöds i den aktuella mätningen bara av 4,6 procent men ligger i barometergenomsnittet högre, på 5,4 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^