Diskussion om partiledarbyte i finska (S)

10 januari 2014 14:53 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare rapporterat om det trängda läge de finska socialdemokraterna, Suomen sosialidemokraatinen puolue, befinner sig i. I flera mätningar har SDP halkat ner på fjärde plats efter att tidigare ibland ha varit Finlands största parti. I den senaste mätningen gick partiet visserligen upp med en halv procentenhet, men Taloustutkimus gav där ändå partiet bara 17,4 procent.

Detta har förstås lett till diskussion i partiet, också om partiledarfrågan.

Partiordföranden i SDP, Jutta Urpilainen, har en mycket central plats i den finska koalitionsregeringen, finansministerposten, vilket förstås också innebär att hon får klä skott för regeringsåtgärder som en del av väljarna är missnöjda med, och en del av problemen för Finland är nog så reella: industrin genomgår en häftig strukturomvandling, och finansieringen av välfärdssektorn kan inte klaras utan skuldsättning.

Urpilainen försvarar sig med att partiet ändå har fått sätta sin prägel på regeringens politik när det gäller äldreomsorgslagen och ungdomsgarantin – dessutom har progressiviteten ökats genom olika åtgärder på skatteområdet, vilket har minskat inkomstskillnaderna.

Likväl finns det en oro i partiet, och Urpilainen ser ut att ha fått en utmanare i valet av partiledare. Den som överväger att ställa upp mot Urpilainen är en fackförbundsordförande, Antti Rinne.

Urpilainen tar till synes fortfarande det hela med stort lugn. Det är för övrigt inte ovanligt på SDPs kongresser, att det finns konkurrerande kandidater till ordförandeposten och att valet avgörs genom votering.

Lettland på väg att få ny regering

10 januari 2014 14:19 | Politik | Kommentering avstängd

Den förödande olyckan med det rasade varuhuset i Rīga med en mängd dödsoffer som följd ledde bland annat till att den lettiska regeringen, med Valdis Dambrovskis som statsminister, avgick.

Sen dess har sonderingar pågått om en ny koalitionsregering.

Dessa har ändat i att Laimdota Straujuma har utsetts till ny regeringsbildare och således ny premiärminister. Hon har hittills varit partilös men har nu anslutit sig till det liberalkonservativa Vienotība (Enhet), som i valet till Saema (Riksdagen) 2011 fick 20 platser. Också den avgångne premiärministern Valdis Dombrovskis kom från detta parti, som 2010 bildades som en valallians mellan två borgerliga partier, Ny era och Medborgarunionen, vilka sedan formellt slogs samman med det uttryckliga syftet att mota den socialdemokratiska men av ryssar dominerade Harmonicentern.

Hon angav också att hennes eget parti i den kommande regeringen skulle få posterna som hälsovårdsminister, försvarsminister och finansminister.

Nationalkonservativa Nacionālā apvienība (Nationella alliansen), som i sig också rymmer partier som har varit fristående och i valet 2011 fick 14 platser i Saema, får postena som kulturminister, justitieminister samt miljö- och regionminister.

Centerhögerpartiet Reformu partija (Reformpartiet), bildat 2011 med namnet Zetlers reformparti efter namnet på förre presidenten Valdis Zetlers och med 22 platser i Saema, får posterna som inrikesminister, utrikesminister och näringsminister.

Unionen mellan bönderna och de gröna, Zaļo un Zemnieku savienība, som har 20 platser i Saema men som hittills har varit i opposition, får posterna som socialminister, utbildnings- och forskningsminister samt jordbruksminister.

Det skulle innebära att samtliga partier utom ett i Saema ingår i den kommande regeringskoalitionen.

Det återstående partiet är med 31 platser i Saema riksdagens största, centervänsterpartiet Saskaņas Centrs (Harmonicenern). Detta parti definierar sig som socialdemokratiskt och är numera medlem i Socialistinternationalen, men det som ännu mer gör övriga partier antagonistiskt inställda är det faktum att Harmonicentern, trots att det i sig har upptagit ett mindre, lettiskt socialdemokratiskt parti, framför allt är de lettiska ryssarnas parti. Och andelen ryssar i befolkningen är som bekant mycket högre i Lettland än i något annat baltiskt land.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^