Diskussion om partiledarbyte i finska (S)

10 januari 2014 14:53 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare rapporterat om det trängda läge de finska socialdemokraterna, Suomen sosialidemokraatinen puolue, befinner sig i. I flera mätningar har SDP halkat ner på fjärde plats efter att tidigare ibland ha varit Finlands största parti. I den senaste mätningen gick partiet visserligen upp med en halv procentenhet, men Taloustutkimus gav där ändå partiet bara 17,4 procent.

Detta har förstås lett till diskussion i partiet, också om partiledarfrågan.

Partiordföranden i SDP, Jutta Urpilainen, har en mycket central plats i den finska koalitionsregeringen, finansministerposten, vilket förstås också innebär att hon får klä skott för regeringsåtgärder som en del av väljarna är missnöjda med, och en del av problemen för Finland är nog så reella: industrin genomgår en häftig strukturomvandling, och finansieringen av välfärdssektorn kan inte klaras utan skuldsättning.

Urpilainen försvarar sig med att partiet ändå har fått sätta sin prägel på regeringens politik när det gäller äldreomsorgslagen och ungdomsgarantin – dessutom har progressiviteten ökats genom olika åtgärder på skatteområdet, vilket har minskat inkomstskillnaderna.

Likväl finns det en oro i partiet, och Urpilainen ser ut att ha fått en utmanare i valet av partiledare. Den som överväger att ställa upp mot Urpilainen är en fackförbundsordförande, Antti Rinne.

Urpilainen tar till synes fortfarande det hela med stort lugn. Det är för övrigt inte ovanligt på SDPs kongresser, att det finns konkurrerande kandidater till ordförandeposten och att valet avgörs genom votering.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^