En smula uppåt för danska Socialistisk Folkeparti

28 januari 2014 15:46 | Politik | 4 kommentarer

Socialistisk Folkeparti har, som många tolkar det, fått betala ett högt pris för sitt deltagande i regeringskoalitionen, där i övrigt Socialdemokraterne – eller som man ofta säger, Socialdemokratiet – och vänsterliberala Radikale Venstre sitter. SFs ledare, Annette Vilhelmsen, har fått så mycket kritik, att det har spekulerats om hennes avgång.

Det här under perioder mycket framgångsrika vänsterpartiet fick i folketingsvalet 2011 9,2 procent men var i decembermätningen nere på 3,7 procent. I den här mätningen går det åter uppåt för SF, och partiet får 5,6 procent.

Många av rösterna från forna, mer framgångsrika dar har SF förlorat till ett yttervänsterparti, Enhedslisten, som ibland stöder mitten-vänsterregeringen, ibland opponerar mot dess politik. Det här partiet var med 6,7 procent mindre än SF i valet men hade i decembermätningen, som gav partiet 9,5 procent, gått om SF i storlek, och det rejält. Men det är inte Enhedslisten som nu har tappat väljare till SF – partiet stöds i januarimätningen av 11,6 procent.

Möjligen är det i stället Socialdemokraterne som har tappat väljare till SF – i vart fall fanns det tecken under SFs värsta nedgångsperiod på att Socialdemokratiet då fick stöd av tidigare SF-väljare. Socialdemokratiet, som i valet 2011 fick stöd av 24,8 procent av väljarna, hade senare under en lång period urusla siffror men kravlade sig i decembermätningen upp till 22,5 procent. Nu ligger partiet på 21,7.

Förhållandevis illa går det också för det vänsterliberala regeringspartiet Radikale Venstre: I valet 2011 stöddes partiet av 9,6 procent. I december var stödet för RV 8,4 procent, och nu ligger partiet på ungefär samma siffra, 8,6.

Det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre, som i valet 2011 fick 26,7 procent, fick i decembermätningen 27,7 procent. Fadäser från partiledarens sida hejdade den uppåtgående trenden, och partiet får nu 27,5 procent.

Dess mindre partner Liberal Alliance, som i valet fick 5 procent, har ett förhållandevis stabilt stöd, 5,2 procent i så väl december som i januari.

Konservative Folkeparti. som i valet fick 4,9 procent, befinner sig fortsatt i kris. Partiet stöds i januari av 4,6 procent, vilket ändå är en förbättring jämfört med decembersiffran, 3,5 procent.

Det populistiska Dansk Folkeparti, som i valet fick 12,3 procent, har därefter kraftigt stärkt sin ställning, också på Socialdemokraternes bekostnad. Partiet stöddes i december av 18,5 procent, och det får nu 16,1 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^