Danmark: Socialistisk Folkeparti lämnar regeringen. Partiledaren avgår

30 januari 2014 13:36 | Politik | 1 kommentar

Socialistisk Folkepartis fortsatta deltagande i regeringen, en vänster-mittenkoalition, har, liksom Anette Vilhelmsens ställning som partiledare för SF, nu under lång tid varit ett hett debattämne i Danmark. En rad usla opinionsresultat har gång på gång gett nytt bränsle åt den interna debatten i partiet.

Likväl var det till slut ett konkret regeringsbeslut, i vilket SF har varit delaktigt, som ledde till vägs ände, partiledarens avgång och SFs utträde ur regeringen, beslutet att låta Goldman Sachs köpa en vägande del av energibolaget Dong Energy.

Annette Vilhelmsen stödde på den här punkten regeringens beslut, men det här har mött stark aversion i delar av SFs parlamentsgrupp. (Och partiet har som ett såll fortsatt att läcka väljare till yttervänsterkoalitionen Enhedslisten.)

I den här situationen har Annette Vilhelmsen funnit för gott att lämna uppdraget som partiledare i SF och samtidigt avisera SFs utträde ur regeringen.

Ingenting tyder på att det här har initierats av den socialdemokratiske statsministern Helle Thorning-Schmidt. Regeringens parlamentariska underlag försvagas naturligtvis, men det är ju inte omöjligt att hon även fortsättningsvis kan få stöd av de nu två fristående vänsterpartierna i Folketinget, och med bara vänsterliberala Radikale Venstre som koalitionspartner – en regeringsombildning i den riktningen är aviserad – kan hon ju också lättare göra uppgörelser med något borgerligt parti.

Fast det skapar ju samtidigt en risk för att Socialdemokratiet förlorar väljare till Socialistisk Folkeparti.

SFs reella chanser i partiets nya, friare position är dock än så länge svåra att prognostisera. Mycket beror ju till exempel på vem man väljer till ny partiledare. Hittills är det bara kommunikationsminister Pia Olsen Dyhr som inte helt har avvisat tanken på att låta sig utses till partiledare, men flera andras nej i nuläget måste ju inte förbli ett nej när läget blir skarpt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^