Ísland: Kan regeringsförhandlingarna sluta i en mittenregering utan egen majoritet?

24 november 2016 23:49 | Politik | Kommentering avstängd

Ledaren för landets näst största parti, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), Katrin Jakobsdóttir, har nu presidentens, Guðni Th Jóhannessons, uppdrag att bilda en flerpartiregering.

Hon har meddelat presidenten och berörda partiledare, att hon har misslyckats med att få med det nya partiet Viðreisin (Renässans) i den blocköverskridande regering hon försöker få till stånd. Det här mitten-högerpartiet har svårt att svälja de skattehöjningar regeringsbildaren ser som nödvändiga både för att täcka de ofinansierade nya utgifter den fallna regeringen har lämnat efter sig och de nya välfärdssatsningar hon anser nödvändiga.

Kvar blir då populistiska Pirátar (Piratpartiet), liberala Björt framtíð (Ljus framtid) och det numera mycket lilla socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten).

En sådan minoritetsregering är naturligtvis möjlig men fordrar åtminstone en välvillig neutralitet från Renässans´ sida.

Estland: Centern försöker lugna savisaarfalangen

24 november 2016 23:14 | Politik | Kommentering avstängd

Ett av problemen för den nya partiledningen i Keskerakond (Centerpartiet) är förstås vad den stora gruppen av savisaaranhängare, till stor del landets ryssar, nu skulle ta sig till. Det var naturligtvis en bravad att äntligen erövra regeringsmakten, men ingen av de tre mest kända nya estniska centerministrarna har stått på Savisaars sida eller har någon personlig rysk bakgrund.

Lösningen blev två nya ministrar med rysk bakgrund. Den ene, regionalminister Mihhail Korb, hör uttalat till antisavisaarfalangen. Men den andre, landsbygdsminister Martin Repinski är uttalat savisaarvänlig.

Ja, nu är Birgitta i rörelse!

24 november 2016 22:21 | Media, Politik | 3 kommentarer

I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” heter Birgitta Dahls memoarer (Premiss, 2016), och den här boken har medfört att hon själv just nu befinner sig i ständig rörelse.

I förmiddags var hon till exempel hos Radio Uppland för en liveintervju.

Här i Uppsala är hon fortfarande vid 79 års ålder en känd profil. Många, kända så väl som okända, hälsa på henne när hon är ute på stan. Senast i går, när vi hade hjälp med städningen här hemma, sa en av killarna i teamet, att han hade undrat, om det var den Birgitta Dahl han skulle hem till, och det var det alltså. Och i kväll, när vi var på konsert – jag ska återkomma till den – kom en dam fram till henne och talade om boken.

Det är självklart att hennes nyutkomna bok väcker särskild uppmärksamhet i hemstaden sedan årtionden tillbaka.

Akademibokhandeln exponerar den väl synligt, och Studentbokhandeln ordnar en författarafton med henne lite längre fram – annons kommer i UNT.

På gång är också ett möte om boken på Stadsbiblioteket med Lisa Pelling som samtalspartner.

Den 8 februari klockan 13.00 anordnar pensionärsklubben på Akademiska sjukhuset (Hedstrandsalen, Ingång 70) ett möte för tidigare sjukhusanställda.

Intresset för att ordna möten om boken sprids nu också till andra delar av landet. Vuxenskolan i Göteborg anordnar till exempel ett bokmöte torsdagen den 23 februari med John Chrispinson som intervjuare.

Och mer av det här slaget lär det bli i takt med att Birgitta framträder i allt fler etermedia.

Fredagen den 2 december klockan 15.45-16.00 medverkar Birgitta till exempel i SvT 2. ”Politik i bokhyllan” heter programmet, som har Katarina Sandström som programledare.

Och fredagen den 13 januari har hon lovat att vara middagsvärd i ”Go’kväll” i TV. Det här är ett fiktivt samtal med fyra personer, som alla ska ha koppling till Birgitta och till det hon har gjort, och hon har som sina middagsgäster valt Helga Henschen, Hans Palmstierna, Anna Lindh och Nelson Mandela. Det här samtalet utgår inte från hennes bok, men alla fyra förekommer självfallet även i den.

Och mer av det här slaget kommer säkert.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^