Estland: Opinioninstitut försöker mäta hur väljarna reagerar på regeringskrisen

17 november 2016 17:52 | Politik | Kommentering avstängd

Estlands regering har ju fallit, och förhandlingarna om en ny, mer center-vänsterbetonad regering är ännu inte slutförda. Likväl försöker opinionsinstituten fånga hur väljarna reagerar. En ny mätning har publicerats. Men låt oss starta med att återge resultatet i valet 2015, det som fortfarande bestämmer maktförhållandet i Riigikogu (Riksdagen):

Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,7 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna har valt att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.

Turu-uuringute AS har för ERR den 2-15 november genomfört en partisympatimätning, som fångar in den förra regeringens fall och delar av förhandlingarna om ny regering, bestående av Centern, Socialdemokraterna och IRL men förstås inte utgången av förhandlingarna och en ny regerings program och ministeruppsättning:

Keskerakond (Centerpartiet) är nu störst, ökar med 3 procentenheter till 29 procent.
Reformierakond (Reformpartiet) ligger tvåa, minskar med 4 procentenheter till 21 procent.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) ökar visserligen med 1 procentenhet men stöds då ändå bara av 13 procent.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) ökar med två procentenheter och hamnar då, med 12 procent, bara snäppet efter Socialdemokraterna.
Vabaerakond (Fria partiet) ligger still på förra månadens resultat, 9 procent.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) ökar med 2 procentenheter till 9 procent.

Det här ger ett sammanlagt stöd om 51 procent till de tre partier, som nu förhandlar om att tillsammans bilda regering. Övriga partier i Riksdagen stöds av sammanlagt 42 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^