När flodhästar invandrar sker det med försiktiga steg

23 november 2016 17:53 | Barnkultur, Politik | Kommentering avstängd

De nya flodhästarna” heter en barnbok med bild och text av Lena Landström (En bok för alla, 2016), tidigare utgiven av Rabén & Sjögren, 2002, och den har inte blivit mindre aktuell sen den först gavs ut, för den handlar om invandring, fast i det här fallet bland flodhästar.

I djungelbrynet till flodhästbyn, förstås på en flodstrand, dyker en dag två helt obekanta flodhästar upp – en mamma och hennes unge – och de har bagage med sig.

Fin plats och gott om utrymme, tycker nykomlingarna. Men flodhästarna som bor i byn på stranden håller sig avvaktande.

Den lilla nykomlingen skulle gärna vilja prova trampolinen, som småflodhästarna dyker från, men det går inte.

Fast nästa morgon när de kommer ner till sin trampolin ser de den nya lilla flodhästen inte bara dyka från trampolinen utan också volta på väg ner i vattnet. Och nu blir det annat ljud i skällan: Hur gjorde du? Visa oss!

Också den nya flodhästmamman visar sina talanger: bygger en hydda som är annorlunda konstruerad än de som tidigare finns i flodhästbyn.

När nykomlingarna nästa morgon är borta, börjar alla leta, till och med i Mörka grottan och bland krokodilerna.

Men där är de ju tillbaka, i djungelbrynet med ett helt knyte goda frukter!

Och så är allt frid och fröjd.

Tills det åter har dykt upp tre nya flodhästar, en stor och två små, i djungelbrynet.

Men vart tog godiset vägen?

23 november 2016 17:06 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Carin Wirsén (text) och Stina Wirsén (bild) gav 2013 på Bonnier Carlsen ut den både charmiga och listiga lilla bilderboken ”Trolleri med liten skär”, som 2016 återutgavs av En bok för alla.

Liten Skär trollar för sin kompis. Hon stoppar tre bollar i sin trollerihatt, och sen ska de försvinna. Men i stället blir de sex!

Sen ska hon göra samma trick med fyra karameller. Men nu händer något märkligt. Karamellerna blir bara två.

Kompisen blir besviken, kanske rent av arg.

Men bokens lilla läsare kan nog se, att liten Skär tuggar på något.

Barnbok för stockholmsbarn

23 november 2016 16:40 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Simsalabims Sockholms ABC” kom ursprungligen ut på Bonnier Carlsen 1994, och jag förstår inte riktigt skälet till återutgivningen på En bok för alla 2016, men eftersom det senare förlaget tidigare har återutgett den redan 2009, måtte den ha sålt, åtminstone i Stockholm.

För det är på Magda Korotyńskas stockholmsbilder den här barnboken lever. I enskilda fall, som bilden som ska illustrera bokstaven U, är den för överlastad med disparata detaljer – uggla, ur, utter, u-båt – för att te sig sannolik, det senare särskilt som den är förlagd till Gröna Lund. Men i andra fall är de återgivna stockholmsvyerna vackra och igenkännbara, åtminstone för de barn som har fått besöka olika delar av sin stad. Textförfattaren, Rod Bengtsson, gör tappra försök att på vers beskriva det man ser på bilderna, och ibland lyckas det, men själv störs jag alltför ofta av att versrytmen haltar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^