Ísland: Ny regeing ledd av de vänstergröna?

16 november 2016 18:23 | Politik | Kommentering avstängd

Valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent
Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, 3 mandat, 5,7 procent

Det här var ett i nästan alla avseenden överraskande valresultat, ett slags politiskt vulkanutbrott. Det ledande borgerliga partiet i regeringen, Självständighetspartiet, klarade sig bra, trots att det för året nya partiet Renässans, till stor del bildat av folk från Självständighetspartiet, gjorde ett bra val. Ljus framtid klarade sig efter en långvarig kris åter in i Alltinget. På den borgerliga sidan gjorde Självständighetspartiets koalitionspartner Framstegspartiet en jätteförlust efter att den förre statsministerns skatteplaneringsfiffel hade avslöjats. Uppstickaren Piratpartiet gjorde inte alls ett så bra val som opinionsmätningarna hade förutsagt, vilket bland annat fick till följd att Vänsterpartiet – de gröna blev näst största parti. Och Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval, blev minsta parti, vilket bland annat fick till följd, att både partiordföranden och partisekreteraren avgick – i avvaktan på nästa partikongress har ordförandeklubban tagits över av vice ordföranden, Lógi Már Einarsson.

Sedan valet har presidenten, Guðni Th Johansson, försökt sy ihop en ny regering, vilket med så många skadskjutna partier inte är alldeles lätt. Så småningom hamnade han på alternativet borgerlig regering, ledd av Självständighetspartiet och med deltagande av Renässans och Ljus framtid – en sådan regering skulle ha kunnat få en rösts övervikt i Alltinget. Men det har visat sig att det var svårt att i regeringsställning förena Självständighetspartiet och utbrytarna ur detta, Renässans, och EU-anslutning är inte lika självklar för Självständighetspartiet som för Renässans och Ljus framtid, ännu mindre tänkbar för Framstegspartiet om även det skulle tas med – Framstegspartiet värnar böndernas intressen och fiskegränserna.

Alltså har nu presidenten bollat över frågan om att bilda en ny regering till ledaren för de vänstergröna, Katrin Jakobsdóttir. Men också det har sina problem. Socialdemokraterna är inte regeringsfähiga och har hur som helst så få mandat. Piratpartiet har egna bekymmer efter den valsmäll partiet råkade ut för. Ljus framtid och möjligen även Renässans (som dock inte gillar vänsterpolitik) skulle kunna ingå i regeringen, men hur skulle man hantera EU-frågan, där ju vänstern har en betydligt svalare inställning än de båda hökarna? Ännu mer svårlöst blir det här pusslet, om man även tar med Framstegspartiet i förhandlingarna om ny regering.

Det är, också mot den här bakgrunden, intressant att ta del av en ny opinionsmätning från MMR.

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) är störst med 26,0 procent.
Den stora vinnaren i den här mätningen är Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) med 20,7 procent.
Píratar (Piratpartiet) rasar till 11,9 procent
Viðreisin (Renässans) ligger nu på fjärde plats med 10,6 procent
På femte plats ligger Björt framtíð (Ljus framtid) med 9,6 procent. Därmed är partiet större än
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som i den här mätningen bara får 9,4 procent – märk att det här partiet i förra valet var Íslands näst största parti.
Och sist även i den här mätningen ligger socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) med 5,6 procent.

Estland: Förhandlingarna om ny vänster-mittenregering slutförs på fredag

16 november 2016 13:39 | Politik | Kommentering avstängd

I Estland förhandlar nu, efter det att regeringen, egentligen bara det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), efter en omröstning i Riigikogu (Riksdagen) har fallit, de två mindre regeringspartierna, Sotsiaaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) och Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), med oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet) om att bilda en koalitionsregering, ledd av centerledaren Jüri Ratas.

Det estniska Centerpartiet är ett mitten-vänsterparti, och en koalitionsöverenskommelse med Socialdemokraterna måste rimligen i en del avseenden förskjuta regeringens politik åt vänster. Problemet med den nya tilltänkta koalitionsregeringen med IRL som tredje part är att IRL är nationalkonservativt, till exempel mycket mer estnationalistiskt än Keskerakond, som flertalet av landets ryssar röstar på, och Socialdemokraterna, som har en ryss, Jevgeni Ossinovski, som ledare.

Regeringsförhandlingarna fortgår hur som helst, med sikte på att det ska finnas en trepartiöverenskommelse klar på fredag. Hittills verkar det ha gått bra att komma överens i flertalet frågor – IRL har även en socialkonservativ sida. Stötestenar är sådant som medborgarskaps- och integrationsfrågor. Men Ossinovski är ändå optimistisk; han tror att det ska gå att komma överens också om de problematiska förhandlingsfrågorna.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^