Danmark: Dansk Folkeparti tappar till Nye Borgerlige

15 november 2016 22:42 | Politik | Kommentering avstängd

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 10 november kom en ny mätning från Gallup, gjord för tidningen Berlingske:

Socialdemokratiet 26,9 procent
Radikale Venstre 5,3 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 6,1 procent
Venstre 18,8 procent
Dansk Folkeparti 16,5 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,1 procent
Nye Borgerlige 2,2 procent

Även här ligger här Dansk Folkeparti anmärkningsvärt lågt.

Det medialt mycket uppskrivna nya partiet Nye Borgerlige skulle, om det här vore ett valresultat, klara 2 procents-spärren till Folketinget.

Ritzau Index, en sammanvägning av olika mätningar, ger då följande genomsnitt:

Socialdemokratiet 26,8 procent
Radikale Venstre 5,2 procent
Socialistisk Folkeparti 4,7 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 6,3 procent
Venstre 18,6 procent
Dansk Folkeparti 16,9 procent
Konservative Folkeparti 3,0 procent
Liberal Alliance 7,0 procent

Norge: Fremskrittspartiets på väg utför. Även Arbeiderpartiet minskar. MDGs kris verkar konstant

15 november 2016 21:49 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Respons Analyses opinionsmätning för Aftenposten gjordes den 1-9 november och publicerades den 11 november.

Høyre 24,1 procent (+ 0,6 procentenheter)
Fremskrittspartiet 12,4 procent (- 1,6)
Venstre 6,6 procent (+ 1,5)
Kristelig Folkeparti 5,5 procent (+ 1,1)
Senterpartiet 7,0 procent (+- 0)
Arbeiderpartiet 33,7 procent (- 2,1)
Sosialistisk Venstreparti 4,5 procent (+ 0,8)
Rødt 2,1 procent (+ 0,2)
Miljøpartiet De Grønne 2,3 procent (- 1,0)

Kristelig Folkeparti men framför allt Venstre tycks ha vunnit på att vilja knuffa ut Fremskrittspartiet ur regeringen och i stället själva regera tillsammans med Høyre.

Litauen: Nya regeringerngen en koalition mellan den segrande unionen av bönder och gröna och de valförlorande Socialdemokraterna

15 november 2016 21:22 | Politik | Kommentering avstängd

I det litauiska valet fick Lietuvos valstičių ir žaliųjų sajunga (Litauens union av bönder och gröna) en fantastisk valframgång, ökade med 53 mandat från 1 till 54 mandat. Därmed var det närmast givet att det skulle bli regeringsbildare.

Redan tidigt pekade dess ledare ut Lietuvos socialdemokratų partija (Litauens socialdemokratiska parti) som tänkbar regeringspartner. Men skulle Socialdemokraterna vilja regera efter sin stora valförlust, en nedgång med 21 mandat till 17? Valförlusten förorsakades i och för sig till stor del av ett populistiskt koalitionsparti, som mer eller mindre utplånades, men det är ju ändå inte alldeles självklart att fortsätta ta regeringsansvar efter den smäll också det under förra perioden ledande regeringspartiet fick.

Men jag kan ana, att den segrande unionen av bönder och gröna, där flertalet av de många nyvalda saknar erfarenhet av både parlament och regerande, såg sig om efter en partner, som kunde bidra med detta, och de kan då – jag vet inte utan gissar – ha gett Socialdemokraterna löften om både poster och en del av innehållet i regeringspolitiken.

Fördelningen av ministerposterna och det kommande regeringsprogrammet vet vi inget om än, men processen att bilda en ny regering har nu inletts genom att presidenten, Dalia Grybauskaitė, har gett Saulius Skvernelis från det valvinnande partiet i uppdrag att bilda ny regering.

Nordegren & Epstein i P1 klockan 15.04 i dag, tisdag: Birgitta Dahl intervjuas om sina memoarer

15 november 2016 12:53 | Media, Politik | 5 kommentarer

Thomas Nordegren har tagit kontakt med Birgitta Dahl om medverkan i Nordegren & Epstein i radions P1 i dag, tisdagen den 15 november, klockan 15.04. Ämnet är förstås Birgittas högaktuella memoarer, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss förlag, 2016). Thomas Nordegren ringde henne åter i dag efter att själv ha läst boken, och vad jag förstod, skulle samtalet bland annat komma att handla om jämställdhet.

Här i Uppsala har boken redan sålts – och sålt bra – under den socialdemokratiska distriktskongressen och i samband med Birgittas mötesmedverkan hos en pensionärsorganisation. Och den socialdemokratiska arbetarekommunen har ringt och avtalat om ett bokmöte om Birgittas memoarer: Birgitta kommer att få samtala med Lisa Pelling, och fler böcker är beställda för försäljning vid det här mötet.

Du kan läsa mer om den här boken, om du googlar på Premiss förlag: Klicka sen på omslaget som visas, så får du en liten sammanfattning av innehållet. Där anges också pris, 200 kronor, men jag skulle tro att det normala bokhandelspriset, som ju kan variera, ligger högre än så.

* * *

Jag har nu själv lyssnat på intervjun med Birgitta och tyckte att den blev riktigt bra, ett engagerat och intresseväckande samtal. Som aviserat om jämställdhet men också om några andra intressanta frågor, bland dem förstås också den om Birgittas inställning till Pol Pot, där politiska högerkrafter trots hennes egna klarlägganden, till exempel i ett inlägg i Dagens Nyheter och i 100-årsjubilerande Laboremus’ debattbok från 2002, ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” (Ordfront, redaktörer Enn Kokk, Klas Gustavsson och Stig-Björn Ljunggren), har fortsatt att smutskasta henne. Men också det här klarade Birgitta med bravur i dagens radiointervju.

Missade ni direktsändningen, kan jag tipsa om att de enskilda programmen i ”Nordegren & Epstein” finns tillgängliga för lyssning via nätet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^