Estland: Palatsrevolutionen i Centerpartiet genomförd. Men vad tar sig den avsatte Edgar Savisaar till nu?

6 november 2016 16:44 | Politik | Kommentering avstängd

Vid Keskerakonds (Centerpartiets) kongress i går i Paide genomfördes den palatsrevolution mot partiledaren Edgar Savisaar de oppositionella i partiet hade planerat. Till ny partiordförande valdes Jüri Ratas, som fick 654 röster. EU-parlamentarikern Yana Toom, som backades upp av de savisaartrogna, fick 348 röster.

Partiet fick fyra vice ordförande i stället för två. Yana Toom omvaldes inte till vice ordförande, däremot Jaanus Karilaid, som tidigare har ställt upp men förlorat mot Kadri Simson i valet till ordförande i riksdagsgruppen. Ny i gruppen av vice ordförande är Mihhail Kõlvart, född i Kazakhstan men nu politiskt verksam i Tallinn – intressant i sammanhanget är kanske att Kõlvart startade sin politiska bana i Tallinn som socialdemokrat (1999-2002).

De två övriga valda är mer kända. Dels Mailis Reps, som nu senast (2016) var Centerns kandidat till posten som president. Dels Kadri Simson, nu ordförande i Centerns riksdagsgrupp. Simson kandiderade mot Savisaar redan vid partikongressen 2015. Hon fick då 47 procent av rösterna.

I de intervjuer den nye partiordföranden Jüri Ratas har hunnit ge har han gjort åtminstone en intressant politisk positionsbestämning: Keskerakond har politiskt mest gemensamt med Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) men ser också Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) som möjlig samarbetspartner. Det här måste rimligen tolkas som en invit till de nämnda partierna att överge sin nuvarande samarbetspartner i regeringen, Reformierakond (Reformpartiet), och i stället samarbeta med Centern.

Fast nu återstår förstås att se vad som händer med Centern själv: Vad tar sig de savisaartrogna, inklusive den bortstötta Yana Toom, till nu, och, framför allt, hur kommer Edgar Savisaar själv att agera? Företrädare för savisaarfalangen i Riigikogu (Riksdagen) har redan deklarerat, att Centern inte ska räkna med att de i vått och torrt kommer att rösta som den nya partiledningen vill. Och man kan ju framför allt inte veta hur Savisaar själv kommer att handla. Tänk om han startar ett nytt parti!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^